Terve rotu vai "terve rotu"?

Torstai 15.1.2015 klo 7.58 - Sanna

Alkusanoiksi: Tämä kirjoitus on odotellut valmiina julkaisua jo joitakin viikkoja. Olen miettinyt pitäisikö muokata sitä vielä jotenkin ja viivyttänyt siksi julkaisua, mutta menköön nyt tälläisenään. Jalostustietojärjestelmään rotumme uusiin terveystuloksiin ilmestyi eilen uusi kaihitapaus. Valitsemalla viimeisen 12 kuukauden aikana silmätarkastetut, tutkittuja koiria löytyy 33 kappaletta, joista kolmella diagnoosina kaihi.

Jospas vuoden alkajaisiksi kirjoittelisin poppoomme tuoreimmista terveystutkimusten tuloksista, joista en ole muistanut täällä blogin puolella kirjoitella ja syistä miksi mielestäni on turha tuudittautua siihen, että beagle rotuna olisi jotenkin erityisen terve muihin koirarotuihin verrattuna. 

Joulukuun alussa Pömppiksen oireilevaa silmää piti käydä näyttämässä eläinlääkärissä ja varasin samalle reissulle Melvinille ajan virallisiin terveystutkimuksiin. Siltä tutkittiin ja todettiin silmät ja polvet terveiksi. Melvinistä tuli nyt ensimmäinen lonkkakuvattu beagleni ja jännitinkin millaiselta sen lonkat näyttävät. Kuvanneen eläinlääkärin oma arvio Melvinin lonkista oli B/B ja samaan viralliseen tulokseen  oli tullut myös Kennelliitossa lonkkakuvat arvosteleva Annie Liman. Tulokset tulevat jalostustietojärjestelmään esille kunhan Melvinin rekisteröinti Suomeen valmistuu Kennelliitossa. Kuvattuja beagleja ei kovin paljoa ole ja kaikki kuvaustulokset eivät todellakaan ole kirkasta "A-ryhmää". Pari vuotta sitten satuimme eläinlääkärinvastaanoton odotushuoneeseen samaan aikaan beaglen kanssa, joka silloin 3-vuotiaana kävi läpi injektioina annettavaa Cartrophen kuuria. Kyseisen koiran lonkat sekä kyynärät olivat niin huonot, että kivuliaan nivelrikon takia nuorelle koiralle mietittiin jo viimeistä palvelusta. 

Olen jo aikaisemmin päivittänyt Murun, Kisun ja Koistisen omille sivuille niistä otettujen geenitestien tulokset. Muru on geenitestattu MLS, NCCD ja POAG terveeksi ja Kisu ja Koistinen MLS terveeksi.  

Pömppiksen silmän tilanne on nopeasti mennyt todella paljon huonommaksi. Pömppärellan oikeassa silmässä kyynelnesteentuotanto on lähes kokonaan loppunut, tätä tilaa kutsutaan nimellä kuivasilmäisyys eli  keratoconjunctivitis sicca (KCS). Joudumme kosteuttamaan silmää tipoilla monta kertaa vuorokaudessa. Kuivasilmäisyyden hoidossa käytetään koirilla syklosporiinivoiteita ja usein myös suun kautta annettavaa pilokarbiini tippaa. Valitettavasti mikään syklosporiini-valmiste ei ole Pömppikselle sopinut, vaan ainoastaan ärsyttänyt silmää lisää. Siispä olemme jääneet vain pelkkien kosteutustippojen varaan. Sopivien kosteutustippojen löytäminen on onnistunut vain kokeilemalla. Pystynkin nyt luettelemaan ulkoa jotakuinkin kaikki apteekissa myytävät silmätippamerkit... Käytössämme on nyt Artelak-tipat ja Viscotears-geeli. Olen yrittänyt netistä kaivaa tietoa kuivasilmäisyydestä ja tuntuu, että sitä löytyy yllättävän vähän. Ikääntyvillä koirilla hoitovaste on ilmeisesti huomattavasti parempi kuin tapauksissa, joissa kyynelrauhanen tuhoutuu jo nuorelta koiralta.  

Pömppiksen sairas silmä on alkanut nyt kasvattamaan verisuonitusta silmän pintaan. Tämän huomaa jo selvästi vaikuttavan niin, että näkö silmässä on huonontunut. Silmässä ei kuitenkaan ole haavaumia, joten saimme reseptillä kokeiltavaksi kortisonia sisältävän Oftan C-C tipan, joka onkin selvästi sopinut Pömppikselle tosi hyvin. Joudumme lähiaikoina tekemään päätöksen siitä miten Pömppärellan silmävaiva hoidetaan. Tämä tippojen laittaminen ei auta syyhyn vaan hoitaa ainoastaan seurausta. Vaihtoehtoina on joko leikkaus, jossa sylkirauhasesta tehdään tiehyt silmän alareunalle, jolloin sylki kostuttaa silmää tai toisena vaihtoehtona sairaan silmän poistaminen. Sylkirauhasen siirtoleikkauksessa komplikaatioiden mahdollisuus on ilmeisesti aika suuri, joten tällä hetkellä tuntuu siltä, että päädymme todennäköisesti silmän poistoon, kun siitä on joka tapauksessa näkö lähdössä. Vasen silmä sentään on onneksi täysin normaali. Kamala vaiva maailman kivoimmalla pienellä koiralla. Ainakin Yhdysvaltalaisten kasvattajien kirjoituksista voi päätellä ettei kuivasilmäisyys beagleilla ole täysin tavatonta. Yhden suomalaisenkin beaglen lopetussyyksi on jalostustietojärjestelmään merkitty kuivasilmä.

Nämä koirien terveysasiat ovat aina kaksipiippuisia juttuja. Ollako sitä mieltä, että koira on terve kunnes toisin todistetaan (=koira oireilee) vai että koira on potentiaalisesti viallinen yksilö kunnes terveydestä on näyttää jotain faktaa? Autoimmuunisairaudet, kuten esimerkiksi juuri kuivasilmäisyys tai tunnetuimpina erilaiset allergiat, ovat oma lukunsa. Niitä varten ei ole saatavilla virallisia testejä tai tutkimuksia, vaan sairaista tai eri tavoin oireilevista yksilöistä tiedottaminen perustuu omistajien ja kasvattajien rehellisyyteen ja avoimuuteen. Niin pitkään kun ongelmista ei kerrota toisille ja ne vain lakaistaan kaikessa hiljaisuudessa maton alle piiloon, niiden yleistymiseen ei voida yrittää yhdessä jalostuksella puuttua. Täydellisiä koiria ei ole. Koira on "paketti" joka koostuu terveyden lisäksi myös muista tärkeistä asioista, joita ovat luonne, rakenne, käyttöominaisuudet, ulkomuoto,  yhtä huomioonotettavia seikkoja nekin. Lisäksi osa sairauksista ilmenee vasta koiran vanhetessa, jolloin sitä ollaan voitu käyttää jalostukseen jo huomattavastikin.

Terveystutkimusten hyödyntäminen jalostuksessa ei mielestäni tarkoita sitä, että mikäli koirassa on jotain vikaa, se on automaattisesti suljettava pois jalostuksesta. Eri sairaudet ja viat periytyvät eri tavoilla, joidenkin sairauksien ja vikojen välttäminen vaatii, että sairastuneen yksilön sisarukset ja jopa vanhemmat on jätettävä jalostuksesta pois, osassa riittää sairaiden yksilöiden pois jättäminen. On punnittava paljonko vika mahdollisesti jälkeläisissä ilmetessään heikentää niiden elämän laatua.  Terveystutkimuksia tekemällä voidaan varmistua siitä ettei yhdistetä ainakaan kahta samalla tavalla viallista yksilöä. Selvästi sairas koira ei tietenkään ole jalostusyksilö. Joka tapauksessa sairauksista ja vioista ei kokonaan päästä millään. Pentueen tekeminen on aina tietynlaista geenilottoa, jossa voi olla sekä voittajia, häviäjiä että kaikkea siltä väliltä. Mikään ei kuitenkaan estä meitä kasvattajia yrittämästä parastamme. 

 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: terveys, terveystutkimukset, kuivasilmäisyys, kaihi

Geenitestejä

Lauantai 30.11.2013 klo 12.09 - Sanna

Viime viikkoisen eläinlääkärissä käynnin yhteydessä otettiin verinäytteet Piparilta, Putkoselta ja Wilsonilta kahta geenitestiä varten ja näytteet lähetettiin Laboklinille Saksaan.  Tilaamani geenitestit ovat Factor VII defiency ja MLS (Musladin-Lueke Syndrome). Nyt odottamani tulokset ovat tulleet. Kaikki kolme ovat MLS N/N eli terveitä, eivätkä kanna tätä geeniä. Factor VII defiencyn osalta saatiinkin sitten kolme erilaista tulosta: Putkonen F VII N/N eli geneettiisesti terve, Pipari F VII N/FVII eli kantaja ja Wilson F VII/F VII eli sairas.

Kummastakaan geenimutaatiosta ei löydy suomenkielistä tietoa juuri ollenkaan. Musladin-Lueke Syndrome tunnetaan myös nimellä kiinalainen beagle syndrooma. MLS oireyhtymällä on varsin selkeät erityispiirteet ja sairaat yksilöt ovat harvoin elinkelpoisia. Lisää Musladin-Lueke syndroomasta tästä LINKISTÄ. 

Factor VII defiency (= tekijä VII puutos) on lievä tai kohtalainen veren hyytymishäiriö, jota tavataan beaglen lisäksi mm. airedalenterrierillä, skotlannin hirvikoiralla ja suursnautserilla. Sitä testataan beagleilta erittäin vähissä määrin, sillä sairaat koirat ovat useimmiten täysin oireettomia. Yhdysvaltalainen beaglekasvattaja toteaa artikkelissaan, että testatuista koirista jopa yli 50 % on osoittautunut joko kantajiksi tai sairaiksi. Linkki artikkeliin Factor VII defiencysta TÄSSÄ.

Molemmat sairaudet periytyvät autosomaalisesti resessiivisesti. Yhden geeniparin välityksellä periytyvä ominaisuus on kvalitatiivinen.  Jokaisella koiralla on kustakin geenistä kaksi alleelia, näistä toinen isältä ja toinen emältä. Ollakseen MLS tai Factor VII sairas koiran on saatava virheellinen geeni alleeli molemmilta vanhemmiltaan. Autosomaalisesti resessiivisesti periytyvässä sairaudessa sairaita pentuja ei synny, jos yhdistelmän toinen osapuoli on terve.  Kahden terveeksi testatun yksilön jälkeläisiä ei tarvitse erikseen geenitestata, sillä ne ovat siten vanhempiensa kautta terveitä eli clear by parentage.

Katariina Mäen mielenkiintoinen artikkeli geenitesteistä koirienjalostuksessa, tästä LINKISTÄ.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: geenitestit, terveystulokset

Ikäviä uutisia

Torstai 21.3.2013 klo 10.57 - Sanna

Tulisen-pystykorvapentueemme osalta minulla on huonoja uutisia. Juuri ennen Englannin matkaamme sain ikävän tiedon Lucan kotiväeltä. Luca oli yhtenä yönä saanut kohtauksen, jonka aikana koira vaikutti poissaolevalta, oksensi ja sen takajalat eivät olleet kantaneet. Luca käytettiin samalla viikolla eläinlääkärin tutkimuksissa, eikä mitään syytä kohtaukselle löytynyt, joten kuten oletettavaa oli, kyseessä on nyt vahva epäilys epilepsiasta. Olen kovin pahoillani niin Lucan itsensä kuin sen omistajaperheen vuoksi. Toivotaan ettei Lucalle tulisi enempää kohtauksia, tilannetta nyt tietysti seurataan. Perinnöllisen epilepsian epäilystä tukee myös mahdollisen sairauden varhainen puhkeamisikä, tämän pentueen koirat täyttivät juuri tammikuussa vuoden.

Eikä tässä valitettavasti vielä kaikki huonot uutiset. Samasta pentueesta oleva Taika loukkasi liukastuessaan takajalkansa niin, että siitä meni polvilumpio pois paikaltaan. Jalka jouduttiin korjaamaan leikkauksella Oulussa. Valitettavasti Taikasta ei ole virallista polvilausuntoa, mutta leikkauksessa polven telauraa oli syvennetty, jotta lumpio pysyy jatkossa paikallaan. Selkeästi rakenteellista heikkoutta Taikan polvessa oli siis havaittavissa. Onneksi Taika on kuitenkin parantunut leikkauksesta hienosti.

Tämän pentueen kohdalla nämä jo ilmenneet sairaudet tarkkoittavat sitä, ettei sairastuneita koiria täyssisaruksineen tule käyttää jalostukseen. Toivon, että terveysongelmat tämän pentueen osalta olisivat nyt tässä, eikä pennuista yksikään joutuisi kokemaan niitä yhtään enempää. Kasvattajana olen tosi surullinen ja tunnen epäonnistuneeni, vaikka tämä olikin vahinkopentue ja siten suunnittelematon yhdistelmä. Kaikkein eniten harmittaa se, että kaksi kasvattiamme omistajineen ovat joutuneet kärsimään sairauksien seurauksista. Polviriski oli tosin Pennin takia tiedossa alun alkaenkin, mutta Lucan mahdollinen epilepsia sen sijaan tuli todella ikävänä yllätyksenä. Suomenpystykorvia omistavana ja kasvattavana epilepsia on tietynlainen mielessä alati kummitteleva mörkö. Ensimmäistä kertaa sairaus osui nyt pystykorvien parissa omalle kohdalle. Meille kasvattajina tämä merkitsee myös sitä, että meillä ei olekaan enää jalostuskäyttöön soveltuvaa narttua.

Syy siihen, että kirjoitan tästäkin asiasta blogissani julkisesti on se, että en koe sairaustapauksien hiljaisen peittelyn tuovan millekään rodulle mitään hyvää.

6 kommenttia . Avainsanat: terveys, epilepsia, polvet

Terveystuloksia

Torstai 7.2.2013 klo 8.41 - Sanna

pena.jpg

Pena                                                                                           kuva: Tiina Heikkinen

Kuopiossa asuva Pena eli Kertalaakin Kell' Onni On (i: Ullastiina Riku e. Lexan Sissi) kävi pevisa-tarkastuksessa 26.1.2013. Pena tutkittiin tuloksella polvet 0/0 eli terveet ja silmät: ei todettu perinnöllisiä silmäsairauksia.

Tuikku ja Roihu pääsivät polvitarkastukseen samalla, kun beaglepennut kävivät sirutuksella. Molempien polvet 0/0. Silmätarkastukseen vien kaksikon vasta myöhemmin. Nyt kun Kakkosen "silmäepisodin" jälkeen boikotoin lähintä silmätarkastuksia tekevää klinikkaa, vaatii meiltä hieman enemmän vaivan näköä ja aikaa lähteä Ouluun asti silmätarkastuksille. Polvitarkastuskäynnillä Roihu oli ihastuttava häntää heiluttava ja vieraita pussaileva itsensä. Molempien koirien tutkiminen ja kääntely eri asentoihin sujui helposti, mitä eläinlääkäri ihasteli niiden luonteen lisäksi kovasti. Totesi, että yleensä suomenpystykorvat asiakkaina ovat kaikkea muuta kuin helposti käsiteltäviä. Ja niinhän se valitettavasti taitaa olla.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Tuikku, Roihu, polvet, terveystulokset, pevisa