Ikäviä uutisia

Torstai 21.3.2013 klo 10.57 - Sanna


Tulisen-pystykorvapentueemme osalta minulla on huonoja uutisia. Juuri ennen Englannin matkaamme sain ikävän tiedon Lucan kotiväeltä. Luca oli yhtenä yönä saanut kohtauksen, jonka aikana koira vaikutti poissaolevalta, oksensi ja sen takajalat eivät olleet kantaneet. Luca käytettiin samalla viikolla eläinlääkärin tutkimuksissa, eikä mitään syytä kohtaukselle löytynyt, joten kuten oletettavaa oli, kyseessä on nyt vahva epäilys epilepsiasta. Olen kovin pahoillani niin Lucan itsensä kuin sen omistajaperheen vuoksi. Toivotaan ettei Lucalle tulisi enempää kohtauksia, tilannetta nyt tietysti seurataan. Perinnöllisen epilepsian epäilystä tukee myös mahdollisen sairauden varhainen puhkeamisikä, tämän pentueen koirat täyttivät juuri tammikuussa vuoden.

Eikä tässä valitettavasti vielä kaikki huonot uutiset. Samasta pentueesta oleva Taika loukkasi liukastuessaan takajalkansa niin, että siitä meni polvilumpio pois paikaltaan. Jalka jouduttiin korjaamaan leikkauksella Oulussa. Valitettavasti Taikasta ei ole virallista polvilausuntoa, mutta leikkauksessa polven telauraa oli syvennetty, jotta lumpio pysyy jatkossa paikallaan. Selkeästi rakenteellista heikkoutta Taikan polvessa oli siis havaittavissa. Onneksi Taika on kuitenkin parantunut leikkauksesta hienosti.

Tämän pentueen kohdalla nämä jo ilmenneet sairaudet tarkkoittavat sitä, ettei sairastuneita koiria täyssisaruksineen tule käyttää jalostukseen. Toivon, että terveysongelmat tämän pentueen osalta olisivat nyt tässä, eikä pennuista yksikään joutuisi kokemaan niitä yhtään enempää. Kasvattajana olen tosi surullinen ja tunnen epäonnistuneeni, vaikka tämä olikin vahinkopentue ja siten suunnittelematon yhdistelmä. Kaikkein eniten harmittaa se, että kaksi kasvattiamme omistajineen ovat joutuneet kärsimään sairauksien seurauksista. Polviriski oli tosin Pennin takia tiedossa alun alkaenkin, mutta Lucan mahdollinen epilepsia sen sijaan tuli todella ikävänä yllätyksenä. Suomenpystykorvia omistavana ja kasvattavana epilepsia on tietynlainen mielessä alati kummitteleva mörkö. Ensimmäistä kertaa sairaus osui nyt pystykorvien parissa omalle kohdalle. Meille kasvattajina tämä merkitsee myös sitä, että meillä ei olekaan enää jalostuskäyttöön soveltuvaa narttua.

Syy siihen, että kirjoitan tästäkin asiasta blogissani julkisesti on se, että en koe sairaustapauksien hiljaisen peittelyn tuovan millekään rodulle mitään hyvää.

Avainsanat: terveys, epilepsia, polvet


Kommentit

22.3.2013 8.32  Heli

Todella ikävää luettavaa, mutta myös hienoa , että olet rehellisesti kertonut tapahtumista. Usein kasvattajat tuovat julki vain koiriensa ja kasvattiensa hyviä näyttely-ja koetuloksia ym. positiivista ! Minulla on myös nyt yksi polviepäilty kasvatti, en ole asiasta vielä mitään maininnut ,koska tilanne on epäselvä, enkä ole saanut mitään virallista tietoa tapahtumasta, mutta joka tapauksessa koiran jalka on operoitu jostain syystä!

22.3.2013 10.47  Sanna

Kiitos. Mitäpä näitä salailemaan. Hankalaksi asian tekee tietysti se, kun ei ole mitään virallista tulosta, jonka voisi julkaista. Taikan kohdalla polvi meni tosiaan liukastumisen seurauksena. Pyynnöstäni omistaja kyseli leikkaavalta eläinlääkäriltä tosi tarkkaan mielipidettä polven rakenteesta. Mielestäni terve rakenteinen polvi ei herkästi mene rikki, joten vikaahan siinä on täytynyt olla ja käsittääkseni eläinlääkäri oli sanonut samaa.

24.3.2013 10.44  Erja

Todella harmi, molempien koirien osalta :( Epilepsia on varsinainen kiusanhenki. Miten pystykorvien epilepsia tutkimus etenee? Sinne tietysti näytettä laittaa ja tietoa jos ei jo ole laitettu. Onhan näitä epi-beaglejäkin. Kaksi löytyy jo tuttavapiiristä :/

27.3.2013 17.03  Sanna

En tiedä minkälainen tilanne mahtaa tällä hetkellä epi-tutkimuksessa olla. Tosi paljon työtä Hannes Lohen tutkimusryhmä on asian eteen tehnyt, toivottavasti epilepsiageenitesti tulee joskus tulevaisuudessa tarjolle.

28.3.2013 10.17  Taina

Ikävä kuulla. Arvostan suuresti rehellisyyttäsi. Helppoa se ei ole, mutta varmasti lopussa kiitos seisoo. Aikoinaan minulla oli 2 suomenpystykorvaa ja luovuin rodusta juuri näiden terveysongelmien ja kapean kannan vuoksi. Osaltaan päätökseen vaikuttivat myös kauden lyhyys ja huonot lintukannat sillä hetkellä. Hienoa, että joku vielä vaalii kansalliskoiraamme ja sen tulevaisuutta! Tsemppiä!

28.3.2013 13.30  Sanna

Kiitos tsempityksistä. Lucan epilepsiäepäilys on vahvistunut epilepsiaksi, sillä Luca on valitettavasti saanut jo toisenkin kohtauksen. Kyllä tämä kasvattajan mielen vetää aikalailla matalaksi. Kaikki tulevaisuuden suunnitelmat pystykorvien osalta onkin yht'äkkiä pois pyyhkäisty. Täytyy miettiä rauhassa miten tästä jatketaan.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini