Geenitestejä

Lauantai 30.11.2013 klo 12.09 - Sanna


Viime viikkoisen eläinlääkärissä käynnin yhteydessä otettiin verinäytteet Piparilta, Putkoselta ja Wilsonilta kahta geenitestiä varten ja näytteet lähetettiin Laboklinille Saksaan.  Tilaamani geenitestit ovat Factor VII defiency ja MLS (Musladin-Lueke Syndrome). Nyt odottamani tulokset ovat tulleet. Kaikki kolme ovat MLS N/N eli terveitä, eivätkä kanna tätä geeniä. Factor VII defiencyn osalta saatiinkin sitten kolme erilaista tulosta: Putkonen F VII N/N eli geneettiisesti terve, Pipari F VII N/FVII eli kantaja ja Wilson F VII/F VII eli sairas.

Kummastakaan geenimutaatiosta ei löydy suomenkielistä tietoa juuri ollenkaan. Musladin-Lueke Syndrome tunnetaan myös nimellä kiinalainen beagle syndrooma. MLS oireyhtymällä on varsin selkeät erityispiirteet ja sairaat yksilöt ovat harvoin elinkelpoisia. Lisää Musladin-Lueke syndroomasta tästä LINKISTÄ. 

Factor VII defiency (= tekijä VII puutos) on lievä tai kohtalainen veren hyytymishäiriö, jota tavataan beaglen lisäksi mm. airedalenterrierillä, skotlannin hirvikoiralla ja suursnautserilla. Sitä testataan beagleilta erittäin vähissä määrin, sillä sairaat koirat ovat useimmiten täysin oireettomia. Yhdysvaltalainen beaglekasvattaja toteaa artikkelissaan, että testatuista koirista jopa yli 50 % on osoittautunut joko kantajiksi tai sairaiksi. Linkki artikkeliin Factor VII defiencysta TÄSSÄ.

Molemmat sairaudet periytyvät autosomaalisesti resessiivisesti. Yhden geeniparin välityksellä periytyvä ominaisuus on kvalitatiivinen.  Jokaisella koiralla on kustakin geenistä kaksi alleelia, näistä toinen isältä ja toinen emältä. Ollakseen MLS tai Factor VII sairas koiran on saatava virheellinen geeni alleeli molemmilta vanhemmiltaan. Autosomaalisesti resessiivisesti periytyvässä sairaudessa sairaita pentuja ei synny, jos yhdistelmän toinen osapuoli on terve.  Kahden terveeksi testatun yksilön jälkeläisiä ei tarvitse erikseen geenitestata, sillä ne ovat siten vanhempiensa kautta terveitä eli clear by parentage.

Katariina Mäen mielenkiintoinen artikkeli geenitesteistä koirienjalostuksessa, tästä LINKISTÄ.

Avainsanat: geenitestit, terveystulokset


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini