Näyttelyihin treenausta

Tiistai 6.1.2015 klo 16.04 - Sanna

Vuosi vaihtui ajallaan ja nyt elellään jo vuotta 2015. Uusi vuosi sujui meillä tavalliseen tapaan rauhallisesti. Emme ole kovia juhlistamaan muutenkaan mitään ja vuoden vaihde vietetään aina kotona jo ihan koirien takia. Täällä meidän naapurustossa ei raketteja onneksi ammuskella kuin sallittuna aikana. Tuon ajan pidämme koirat visusti sisällä, jottei kukaan vahingossakaan pääsisi sellaista säikähtämään. Nykyisestä laumasta pauketta ei onneksi pelkää kukaan, mutta muistan hyvin miten ikävää ensimmäisen koirani paha rakettipelko oikein oli, enkä samaa halua kenellekään koiristani. Siispä uuden vuoden juhlinnat jääköön muille, kun me vietämme sen illan koirien kanssa rennosti sohvalla löhöten ja televisiota katsellen. Oikein pahaa teki sosiaalisestamediasta lukea kymmenistä koirista, jotka ovat raketteja säikähtäessään karanneet. Osa on päässyt takaisin kotiinsa turvallisesti, osa on edelleen kateissa ja osalle tuo karkureissu jäi viimeiseksi. Suurin osa noista vahingoista olisi ollut vältettävissä, kunhan ihmiset muistaisivat ja ymmärtäisivät pitää koiransa vuoden vaihteessa kiinni, eivätkä missään nimessä ainakaan viedä koiraansa paikalle jossa raketteja ammutaan. Koira ei siitä nauti ja aikuinenkin koira, joka koskaan aikaisemmin ei ole pauketta pelännyt voi säikähtää aivan yht' äkkiä ja mennä täyteen paniikkiin. Joka vuosi vaan saa lukea näitä ikäviä uutisia, vaikka ihmisiä hyvissä ajoin asiasta aina varoitellaan.

Vuoden vaihtuminen saa aina minut selailemaan näyttelykalenteria ja meidän olikin jo aika aloittaa treenaaminen tuleviin koitoksiin nuorison kanssa. Osallistuimme eilen Dogness-hallilla järjestettyyn leikkimieliseen Match Show'n Waakun ja Kisun kanssa ja Putti tuli paikalle emäntänsä Jennin kera. Koiria oli paikalla kivasti, yli sata kappaletta, joten mätsäri kävi hyvin harjoituksesta oikeisiin näyttelyihin. Waakku osallistui pentuihin, joita oli 50. Se käyttäytyi tosi reippaasti ja iloisesti (oli siis oma itsensä) ja esiintyikin varsin mallikkaasti. Punainen nauha saatiin ja sijoituttiin peräti toiseksi. Kisu osallistui pieniin aikuisiin kuten Puttikin. Kisu sai omalla vuorollaan punaisen ja Putti sinisen nauhan. Molempien esiintyminen sujui hyvin. Putti sijoittui joukosta sinisten neljänneksi. Kisu jaksoi esiintyä iloisesti loppuun saakka ja yllätys oli kun Kisu voitti pienet aikuiset ja lopulta koko Match Show'n ollen BIS-1. Palkinto oli tosi hieno, Kisu sai lahjakortin studiokuvaukseen, jonka toteutusta odotan jo innolla :)

img_4233.jpg

Kisu

img_4198.jpg

Putti

Ensi lauantaina onkin vuorossa meille vuoden ensimmäinen näyttely, Kajaanin KV. Sinne on tulossa iso määrä beagleja, peräti 29 kappaletta. Meiltä mukaan lähtee täysi lasti; Kisu, Muru, Putkonen ja Melvin. Sijoitustyttö Puttikin on tulossa paikalle. Saa nähdä kuinka poikien egot saadaan mahtumaan edes samaan autoon, niiden keskinäiset välit kun ovat valitettavasti täysin tulehtuneet. Kajaanin Tamminäyttelyssä emme olekaan käyneet useampaan vuoteen, ihan vain siitä syystä, että paleleminen maapohjaisessa hallissa ei ole oikein minua innostanut. Koirille olemme varanneet Finnfoam eristelevypalat häkkien alle pitämään maasta hohkaavaa kylmää vähän loitolla.

Tänään mittari näytti ulkona - 25 °C, mikä ainakin meidän laumassa tarkoittaa vaan pikaisia pissatuksia ulkona, kun tassut palelevat tosi äkkiä. Näillä pakkasilla pystykorvatkin viihtyvät hyvin sisällä ja hetkeksi riittää vilinää kun koko porukka innostuu pistämään leikiksi. Yhtä nopeasti ne kyllä rauhoittuvat ja pistävät mukavasti vierekkäin nukkumaan. Kovia pakkasia olen oppinut suorastaan inhoamaan näinä vuosina joina olemme maatilaa pyörittäneet. Kun koneet hyytyvät, eläinten vedet jäätyvät ja mikään ei oikein mene kuin pitäisi, pakkaspäivät tietävät paljon ylimääräistä työtä ja paleltuneita sormia ja varpaita. No onneksi loppu viikoksi on luvattu lauhtuvaa, ainakin pariksi päiväksi.

img_4288.jpg

Väkeä kuin pipoa

img_4310.jpg

Liekki huomiota hakemassa.

img_4138.jpg

Sitten nukutaan vierekkäin uudessa suosikkipaikassa, takassa.

img_4134.jpg

Porukan pienimpänä kannattaa hyödyntää beaglelämpöä :)

2 kommenttia . Avainsanat: match show, Kisu, Waakku, Putti, Bulma, Liekki

Junnutytöt kehässä

Sunnuntai 26.10.2014 klo 17.36 - Sanna

Tellervo olikin sitten vastoin odotuksia tyhjä ja odotettuja pentuja ei siten tullutkaan. Tiineysröntgentä edeltävinä päivinä Tellervon mahan kasvu pysähtyi kuin seinään. Vatsaa kuitenkin oli sen verran, että eläinlääkärikin tuumasi koiran nähdessään, että josko siellä kuitenkin olisi yksi pentu. Ultralla asia oli nopeasti selvitetty, eihän siellä ketään ollut ja Tellervo olikin siis vain tukevasti valeraskaana. Harmitti välittää nämä uutiset muutamalle pentua innokkaasti odottaneelle pennunkysyjälle. Tänä vuonna meille ei siis synny lainkaan pentuja.  Minua myös harmitti, että olen raivannut kalenterin tyhjäksi kaikesta muusta pentulomailua varten. Täyteen on ehtinyt tulla ja alkaakin pari minua kiinnostanutta handlerkurssia ja omia koiria en ole ilmoittanut sen paremmin näyttelyihin Seinäjoelle kuin Jyväskyläänkään. No, ehkäpä otetaan vahinko ensi vuonna takaisin.

Seinäjoen lauantaiseen kaikkien rotujen näyttelyyn olin menossa joka tapauksessa. Sinne oli ilmoitettu sijoitustyttö Putti sekä kasvattimme Taiga (Kertalaakin Tule Hyvä Kakku). Putti on jo melkoinen kehäkonkari kierrettyään ahkerasti harjoittelemassa haltijansa Jennin kanssa mätsäreissä ja pari kertaa pentuluokassa. Taiga ei aikaisemmin ollut missään vastaavan tyyppisessä paikassa tai tapahtumassa käynytkään. Molemmilla meni kehäesiintymiset hyvin, Putti esiintyi reippaasti ja varmasti ja Taigankin mielestä kehässä oli hauskaa, kun edellä ja viereisessä kehässä juoksi monta koirakaveria, joiden kanssa se olisi mielellään rynnännyt leikkimään. Kummatkin saivat laatuarvostelussa erinomaisen ja Putti sijoittui junioriluokassa ensimmäiseksi ja Taiga kolmanneksi, molemmille SA:t. PN-kehässä Taiga jäi neljänneksi, mutta Putti nappasi kirkkaimman sijoituksen saaden siis ensimmäisessä virallisessa näyttelyssään ensimmäisen sertin! Putti oli lopulta VSP, parhaan uroksen viedessä voiton.

Kiva päivä siis kaiken kaikkiaan ja hieno aloitus kummallekin 10 kuukautta vanhalle beagletytölle! :)

img_1654.jpg

Tässä odottelemme vuoroamme arvosteluun, minä ja Taiga sekä Jenni ja Putti.

img_1656.jpg

Taiga

img_1729.jpg

Putti palkintoineen :)

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: näyttelyt, Putti, Taiga

Näyttelyitä ja vähän muutakin

Tiistai 2.9.2014 klo 18.43 - Sanna

Taas on muutama viikko vierähtänyt, joten täytyy päivitellä meidän viime aikaiset (näyttely-)kuulumiset kertarykäyksellä. Elokuun puolivälissä käväistiin Iin ryhmänäyttelyssä Putkosen ja Murun kanssa. Beagleja taisi olla kehässä 16 kappaletta. Kisu oli matkassa mukana turistina haistelemassa näyttelytuulia ja harmittelin vähän sitä etten ollut ilmoittanut  Kisua pentuluokkaan, kun ikä sinne olisi jo hyvin riittänyt. Putkonen oli rotunsa paras ja päivän päätteeksi se sijoittui ryhmässä neljänneksi. Muru oli parasnarttu kakkonen sertillä. Murun sertitili on nyt yhtä vaille täynnä, sillä tämä oli Murun viimeinen näyttely ennenkuin se täyttää 2-vuotta.

img_9971.jpg

Muru Iissä PN2 sert

img_0024.jpg

RN Ii 16.8. Putkonen ROP & RYP-4, Katin Plättä ROP-Vet ja VSP

Samana viikonloppuna pistettiin pentuetilaus menemään, kun Tellervo astutettiin onnistuneesti Koistisella. Nyt pitää pari viikkoa vielä jännittää tietoa siitä, onko meille tulossa pennuntuoksuinen loppuvuosi vai ei. Tällä kertaa taidan jättää tiineysultran väliin, jos vain suinkin maltan odottaa näkyviä tiineyden merkkejä. Mikäli tuleva pentue kiinnostaa, minulle voi soittaa tai laittaa sähköpostia. Juuri nyt maatilan hommat vievät paljon aikaani, joten sähköposteihin vastaaminen tapahtuu muutaman päivän viiveellä. Nopeimmin minut saa kiinni puhelimitse ja useimmiten pystyn hyvin samalla rupattelemaan kun teen töitä.

Toissa viikonlopun vietimme Etelä-Suomessa kierrellen, kun saimme kasvattajavieraan Puolasta. Oli hauskaa vaihtaa ajatuksia beagleista, kasvattamisesta ja vähän kaikesta muustakin. Juttua riitti niin paljon, että sunnuntai-iltana minulta meinasi jo ääni lähteä kaiken puhua pulputtuttamisen seurauksena. Puolasta meille matkasi neljä kuukautta vanha Walentynka La Lu Riqueza, mielettömän reipas ja hauska beagletyttö. Etsin tälle pennulle yhteistykykyistä sijoituskotia mahdollisimman läheltä Kannusta. Soittamalla saa lisätietoja.

10599602_924842147542813_2450726672760026018_n.jpg

Zachariasz, Walentynka, minä ja Putkonen

img_0366.jpg

Walentynka alias Waakku, joka osaa jo hypätä tuolille, pöydälle ja vaikka minne... lienee hyppyrottien sukua. Hyvin ehtiväinen ja kekseliäs beaglenalku. (P.S. kuva hämää, kunhan esittää tässä oikein suuuperkilttiä ;))

Tämän kesän näyttelysesongin päätti meidän osalta Limingan pentunäyttely viime sunnuntaina. Sää suosi meitä ihanan aurinkoisena ja lämpinä, kun edellisenä päivänä samalla paikalla pidetyssä ryhmänäyttelyssä oli kuulemma joutunut oikein palelemaan. Rotu oli pentunäyttelyssä hyvin edustettuna peräti viiden beaglekakakaran voimin. Meidän sakkia paikalla oli Kisu, sijoitustyttö Putti Kalajoelta ja Oulusta Piparin poika Loki (Kertalaakin Tekipäs Eetvarttia). Loki sijoittui kahdesta uros pennusta ensimmäiseksi ja sai kunniapalkinnon. 

img_0481.jpg

Kertalaakin Tekipäs Eetvarttia "Loki" 8 kk 

img_0487.jpg

Fanta's Brand Red Riding Hood "Kisu" 8,5 kk.

img_0461.jpg

Hessin Una Amor Del Zorro "Putti" melkein 9 kk.

Narttupentuja oli kolme. Kisu reesun matkapahointi ei juurikaan ole vielä helpottanut, mutta onneksi se pääsee aika nopeasti pahastaolostaan yli kunhan automatka on ohi. Kehässä Kisu esiintyi varsin iloisesti ja reippaasti, joten olin Kisuun oikein tyytyväinen. Hihnassa juoksemista meidän täytyy kyllä ruveta treenaamaan hieman useammin, sillä vauhtia Kisulta ei totisesti puutu, mutta se mielellään koukkaisi suoraan jalkojeni eteen sen sijaan, että ravaisi nätisti vierellä. Kisu sijoittui tytöistä ensimmäiseksi ja Putti kolmanneksi. Molemmat saivat kunniapalkinnon. Lopulta Kisu oli Rop-pentu ja Loki Vsp-pentu. Ryhmäkilpailussa Kisu sijoittui kolmen kutosryhmäläisen pennun pienestä joukosta toiseksi, dalmatiankoiran viedessä voiton. Kiva päivä, kiitokset siis vielä Heidi, Jani ja Jenni!

img_0514.jpg

Kisu ryhmäkehässä

img_0537.jpg

Kisu RYP-2 

img_0512.jpg

Ja vielä viimeisenä: näyttelyt ovat pitkälti odottelua. Kisu kuuluu selvästi meidän sakkiin, se osaa ottaa yhtä rennosti kuin kokeneemmatkin kehätähdet.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: näyttelyt, Kisu, Waakku, Putkonen, Muru, Putti

Pentupoppoo pienenee

Torstai 20.2.2014 klo 16.36 - Sanna

Pentujen ja maatilan parissa on riittänyt niin paljon puuhaa, etten ole ehtinyt kirjoitella sen paremmin blogia kuin päivittää kotisivujakaan. Ensimmäisen uuhiryhmän karitsoinnit alkoivat viime viikon puolella ja välillä tuntuu ettei pari lisätuntia vuorokauteen olisi yhtään pahitteeksi. Piparin pennut ovat nyt 8,5 viikkoa vanhoja. Viime viikonloppuna alkoi siis pentulauma hupenemaan karvaistenlapsosten muutaessa uusiin, niitä jo kovasti odottaneisiin koteihin. Lauantai oli minulle henkisesti tosi raska päivä, silloin maailmalle lähti peräti kolme pentua; Pikku Putkis muutti Ouluun ja sai uudeksi nimekseen Loki, Jumi lähti Vantaalle ja pysyi Jumina ja Kuopioon muutti Tilkku ja sekin  piti tutun nimensä. Tiistai aamuna Imatralle tultiin hakemaan Masi, joka ristittiin Paavoksi. Pentujen lähtö saa mielen aina haikeaksi, vaikka pennut lähtivät aivan ihanan tuntuisiin koteihin. Kaikilla on kuulostanut uusissa kodeissa yhteiselo alkaneen hyvin ja se tieto kummasti rauhoittaa kasvattajan mieltä. 

Koti siis hiljeni kovasti pentulauman puolittuessa kahdeksasta vauhdikkaasta beaglenaperosta neljään. Luit aivan oikein, joukko on yhdellä kasvanut, sillä meille muutti Hessin kennelistä suloinen tyttönen, Hessin Una Amor Del Zorro eli (Näpsä-)Putti. Meillä ovat suunnitelmat heittäneet melko lailla häränpyllyä; ehdimme nimetä uuden tulokkaan Näpsäksi, mutta sittenpäs suunnitelmiin tulikin sellainen muutos, että tämä pentu meneekin sijoitukseen Jennille, jolle alunperin oli tarkoitus muuttaa yksi Piparin pojista. Ja nyt meillä on ollut totuttelu uuteen kutsumanimeen, sillä pennulle oli Jennillä ja Kaitsulla jo Putti-nimi valmiina odottamassa - mikäpäs sitä paremmin Lillin (siis Lyytin tyttären) kaveriksi sopisikaan :D Putti asustelee meillä vielä maaliskuun alkuun asti, jolloin Lilli saa Putista uuden ystävän, kun Jenni ja Kai palaavat lomareissultaan.

img_8577.jpg

Hessin Una Amor Del Zorro eli kotoisammin Putti.

Toissa tiistaina mentiin harjiskolmikon kanssa eläinlääkäriin Nivalaan, jonne meillä oli varattu kaikille kolmelle sterilointiaika. Fuulan pahus aloitti tienkin juoksunsa kaksi kuukautta etuajassa edeltävänä sunnuntai iltana ja sille sovittiin uusi leikkausaika huhtikuulle. Norman kohdalla löytyikin sitten ikävä yllätys heti alkutarkastuksessa, sille on nimittäin kehittynyt sydämen vajaatoiminta. Eläinlääkäri arvioi sen olevan asteikolla 3/5. Viimeksi Norman sydäntä on kuunneltu rokotusten yhteydessä pari vuotta sitten ja silloin pumppu toimi  vielä niinkuin pitääkin. Leikkauksen sijaan kotiin palattiin sydänlääkkeiden kera, joita Norma nyt sitten saa syödä lopun elämäänsä. Tammikuussa rouva vietti 8-v. synttäreitä, mutta ne jäi kaikessa kiireessä juhlimatta. Kakun olen Normalle luvannut, joten vielä suuremmalla syyllä nyt pitää veteraani-ikään ehtineelle tarjota myöhästyneet synttäriherkut. 

img_0086.jpg

Bulma sentään saatiin onneksi ihan suunnitellusti steriloitua ja sen on jo parantunut leikkauksesta tosi hienosti. Bulman mielestä kauluri oli ihan kamala vekotus, eikä se päässä pystynyt syömään, juomaan saati liikkumaan. Hetken aikaa ongelmaan tuumailtiin vaihtoehtoista ratkaisua ja sitten keksittiin, että kissan sterilaation jäljiltä navetan kaappiin oli jäänyt kissan haavan suojaamiseen käytetty "verkkosukka". Kuinka ollakaan se oli kooltaan täysin passeli Bulmalle, joka tietysti onkin kissan kokoinen, kun ennen leikkausta punnittiin ja Bulma painaa nyt 4,6 kiloa. Verkkopuku toimikin loistavasti, se ei häirinnyt Bulmaa millään tavalla, mutta haava sai parantua rauhassa. Pelkäsin, että turkki menee sen alla tyysti huopaan, mutta onneksi niin ei tapahtunut.

img_9037.jpg

Bulma kinkkuverkossa ;)

Myös Piparille kuuluu erittäin hyvää. Sen jälkeen kun tikit poistettiin hurjan pitkän leikkaushaavan päältä, se pääsi taas hoitamaan pentujaan liki kahden viikon tauon jälkeen. Ensi alkuun koko pentue hyökkäsi sen nisille kuin pieni piraijalauma, mutta onneksi varastosta löytyi juuri Piparin kokoinen koirien t-paita, joka päällä pennut jättivät sen mahan alusen rauhaan ja se sai puuhailla niiden kanssa vapaasti. Muutamassa päivässä pennut oppivat, että maitobaari on lyönyt lapun luukulle lopullisesti ja paita saatiin jättää pois käytöstä. Nyt Pipari on käytöksensä perusteella täysin toipunut, se leikkii ja riehuu jo aikuistekin koirien kanssa. Pentuihinsa se suhtautuu edelleen suurella rakkaudella ja vieläkin se menee siivoamaan pentujen pissat ja kakat pois lattialta, jos siihen ei ihminen ehdi nopeasti väliin. Sen emäominaisuudet ovat ihailtavat, kaikkien vastoinkäymisten, kipujen ja kaiken kurjan jälkeen se on edelleen paras mahdollinen äiti lapsilleen.

img_8300.jpg

Pentujen riemu oli rajaton, kun Pipari sai taas olla niiden kanssa. Kuva parin viikon takaa.

img_8321.jpg

Pennut ympärillä hyörimässä.

img_8455.jpg

Tytär ja äiti sohvalla päiväunilla.

Näillä näkymin vaikuttaa siltä, että Tipi mahdollisesti jääkin sitten tähän kotiin joukon jatkoksi. Poju ja Frans saavat olla tässä hieman pitempään, että voin rauhassa katsoa jonkin aikaa kuinka ne kasvavat ja kehittyvät. Mahdollisesti toinen pojista etsii sijoituskotia lähialueelta eli suunnilleen Kannus-Oulu akselilta, mutta siitä voin sanoa tarkemmin vasta muutaman viikon päästä. 

img_0006.jpg

Kertalaakin Täältä Tullaan "Poju" 8 vkoa

img_0032.jpg

Kertalaakin Tee Se Itse "Frans" 8 vkoa

img_9842.jpg

Kertalaakin Tule Hyvä Kakku "Tipi" 8vkoa

2 kommenttia . Avainsanat: Piparin pentue, Pipari, Putti, Bulma, Norma, sydämen vajaatoiminta, sterilaatio, Tipi