Lomailua

Keskiviikko 30.3.2016 klo 22.56 - Sanna

Hannun kanssa kävimme Englannissa viikon lomareissun maaliskuun puolivälissä. Loman ajankohta oli päätetty, kuinkas muuten, kuin koiranäyttelyn perusteella. Matkasimme siis Birminghamiin Brittein saarten suurimman vuotuisen koiranäyttelyn, Cruftsin, aikaan. Ensimmäisestä ja edellisestä Cruftsin matkastamme on kulunut kolme vuotta ja näin jälkikäteen todettuna tämä olikin ajallisesti sopiva väli näille kehänlaita vierailuille. Muutamassa vuodessa pari uutta koirasukupolvea on syntynyt ja niin kehässä oli  suurimmaksi osaksi eri koirat kun viime matkallamme. Lauantaina vietimme näyttelyssä shoppailupäivän. Edellisestä kerrasta tiesin, että myyntikojujen ja oheisohjelman seuraamiseen saa uppoamaan koko päivän helposti. Rahaa meni, vaikka mielestäni en mitään kovin ihmeitä löytänytkään, pari rotuaiheista juttua ja samanlaisia kaulapantoja, joita olin ostanut kolme vuotta sitten. Hound ryhmä arvosteltiin sunnuntaina. Seurattavaa riitti koko päiväksi, beagleja oli ilmoitettu 254 kappaletta ja rodun arvostelu kesti kahdeksan tuntia! 

IMG_8373.JPG

Heelwork to music ryhmäesitys oli mukavaa seurattavaa. Eri tasoisia koirakoita, mutta kaikilla tekeminen oli tosi iloista :)

IMG_8380.JPG

Houkutuksia riitti... ei vaan löytynyt beaglea tästä kojusta.

IMG_8384.JPG

Tässä yksi tottelevaisuuden mestaruuskisaan osallistuja. Kilpailijoiden looshit olivat täynnä onnentoivotus-kortteja tulevaan suoritukseen. Good luck!

IMG_8407.JPG

Nämä pannat, hihnat ja valjaat, joilla vastaantuleville koirakoille on helppo viestittää oman koiran sosiaalisuudesta ovat fiksu keksintö! Vihreä = ystävällinen, keltainen= hermostunut, oranssi = ei muita koiria

WP_20160312_15_07_53_Pro.jpg

Löytyi sieltä sentään jotain pientä kotiin tuomisiksi ;)

Näyttelyviikonlopun jälkeen vuokrasimme auton ja huristelimme Pohjois-Englantiin, Yorkshireen. Kiertelimme pari päivää rannikon eri kylissä Whitbyn seutuvilla. Väkisin pistin silmälle, että kaikkialla missä kuljimmekin näkyi paljon koiria. Brittiläisen asenneilmapiirin täytyy olla todella paljon koiramyönteisempi kuin suomalaisen ja se näkyi konkreettisesti esimerkiksi koirat sallivina kyltteinä vähän kaikkialla; esimerkiksi "Happy dogs welcome", "Muddy paws welcome" pubien, kahviloiden ja kauppojen ovilla. Jopa kirkon oven pielessä oli kyltti, jolla toivotettiin myös nelijalkaiset ystävät tervetulleiksi Herran huoneeseen. Siinä missä meillä täällä kieltojen luvatussa maassa koiria ei saa viedä juuri mihinkään ja erityisesti ranta ja tori tuntuvat olevan ehdottomasti kiellettyjä, valtavan suurta kateutta herätti koirien juoksuttaminen vapaana meren rannalla. Whitbyssa, Fileyssa ja Scarborough'ssa rantaviivaa on pitkästi ja ranta oli näissä jokaisessa koiranulkoiluttajien suuressa suosiossa. Rannan läheisyydessä sijaitsevissa kaupoissa oli erikseen myynnissä frisbeitä ja palloja koirien rantaleikkejä varten. Olimme Whitbyssa aamupäivällä ja koiranulkoiluttajia käveli kumisaappaissaan koko ajan rantaan lisää, huimapäisimmät koirat juoksivat aivan vesirajassa ja tyrskyissä kylmästä merivedestä piittaamatta. Pystyn kuvittelemaan kuinka valtavasti meidänkin koirat nauttisivat rantalenkeistä ja -leikeistä.

AdobePhotoshopExpress_097653ce37bd40a093a0d711ec838eee.jpg

Tervetuloa tänne!

AdobePhotoshopExpress_36e433c2db6f409dbda420834128a075.jpg

Ja tänne! Koirien kanssa liikkeellä lähes kaikki ulkoilijat.

WP_20160314_16_56_58_Pro.jpg

Nämä ne olisivat meidän sielunmaisemat...

AdobePhotoshopExpress_ddf676ea732a495b92af6c1a2d529327.jpg

Ravenscar auringon laskiessa

Näin pikaisella muutaman päivän otannalla erilaisia terrierejä näkyi runsaasti, katukuvan perusteella veikkaan westieiden ja jack russelien nauttivan erityisesti kansan suosiota, bordercollieita näkyi paljon, myös labradorinnoutajia ja spanieleita, ylenkaikkiaan laajakirjo etenkin brittiläisiä rotuja. Yksi lihava beaglekin bongattiin ruokakaupan edestä odottamasta omistajaansa. Kaikki Englannissa näkemämme koirat käyttäytyivät todella kauniisti, ne olivat kaupungilla hyvin huomaamattomia ja suhtautuivat muihin koiriin ja ihmisiin ystävällisen välinpitämättömästi. Pakollakin ajattelen sen johtuvan ehkä juuri siitä, että koirat saavat pennusta asti kulkea luontevasti omistajiensa mukana joka paikassa ja tottuvat siinä samalla vaikka mihin.

Loma oli meille hetken hengähdys pois koti- ja työjutuista ennen maatilan vuodenkierron kiireisimmän ajanjakson alkua. Englanti on aivan ihana maa ja olemme saaneet kokea siitä vasta pienen pintaraapaisun. Pohjois-Yorkshire ja rannikko on monin paikoin suorastaan henkeä salpaavan kaunis. Säät suosivat meitä vuodenaikaan nähden tällä kertaa, tosin sankka sumu hieman hankaloitti maisemien ihailua, mutta se taitaa kuulua asiaan. Auton vuokrausta voimme suositella muillekin lämpimästi, liikennekulttuuri on erittäin ystävällistä ja vasemmanpuoleiseen liikenteeseen tottuu nopeasti. Tulevista matkoista unelmoiden...

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Englanti, Crufts

Birminghamin matka - osa 2

Keskiviikko 13.3.2013 klo 18.11 - Sanna

 Vuokrasimme auton jo lentokentältä koko Cruftsin matkan ajaksi. Vasemmanpuoleinen liikenne ei tuottanut Hannulle mitään ongelmia, sen sijaan ilman navigaattoria olisimme olleet aivan totaalisen hukassa. Osasimme odottaa runsaasti liikenneympyröitä, mutta se parikymmenen ympyrän määrä 15 mailin matkalla lentokentältä hotellille yllätti meidät täysin. Liikenne oli erittäin sujuvaa ja liikennekulttuuri ystävällistä. Kaistoja oli paljon ja niitä joutui vaihtelemaan sen mukaan monennestako liittymästä on seuraavasta ympyrästä kääntymässä, mutta kuljettajat antoivat tilaa toisilleen kaistanvaihtoihin erinomaisesti ruuhka-aikanakin. Jouduttaa liikennettä selvästi, kun muut tien päällä olijat otetaan kohteliaasti huomioon.

1416.jpg

Yövyimme Birminghamissa Plought & Harrow hotellissa lähellä keskustaa. Ensivaikutelma hotellistamme oli hyvä, se oli kaunis, koristeellinen vanha kivitalo.  Ulko-ovella paistatteleva plagaatti kertoi J.R. Tolkienin yöpyneen hotellissa vuonna 1916, joten aivan uudesta majoitusliikkeestä ei ollut kyse. Sisääntuloaula ja muut yleiset tilat olivat oikein tyylikkäitä ja rakennuksen ikää kunnioittavasti sisustettuja sekä perinteisen englantilaisia. Huoneemme sitten sijaisikin huomattavasti myöhemmin rakennetussa lisäsiivessä, jonne kuljettiin lisäosaa pitkin, niin että se kaunis "varsinainen hotelli" näkyi huoneemme ikkunasta. Koko päivän matkustamisen jälkeen meillä oli niin kova nälkä, että ensimmäisenä iltana turvauduimme hotellin oman ravintolan ruokalistaan. Olisi kannattanut jättää se väliin, sillä valehtelematta eteemme tuotiin lähes syömäkelvottomat ja järkyttävän kalliit annokset. Ukon toiveesta olimme ostaneet aamupalan kuuluvaksi majoitukseemme. Hotellin kunniaksi sanottakoon, että tee oli erinomaista, mutta muuten meille maistui aamiaistarjoiluista vain croissantit ja Ukolle murot. Tarjolla oli toki pekonia, joka ei edes pekonin ystävä Ukolle uponnut, vetistä munakokkelia, paistettuja tomaatteja ja herkkusieniä, brittiläisiä makkaroita sekä papuja. Listassa ei siis sikäli ollut vikaa, mutta mielenkiinnolla odotamme koska kyseinen keittiö nähdään televisiossa Gordon Ramsayn "Kurjissa kuppiloissa".

1410.jpg

Huoneemme oli päällepäin ihan kelvollinen, joskin vähän nuhjuinen. Kun ulkolämpötila oli matkamme ajan siinä +5 asteen kieppeillä ja vettä satoi koko ajan, olisi odottanut, että hotellissa olisi lämmitys ollut päällä myös huoneissa yleistentilojen lisäksi. Onneksi matkaan oli tarttunut yhdet ylimääräiset pitkät kalsarit Ukolle, sillä minä vilukissana lainasin niitä ja nukuin kahdet housut, kolmet sukat ja kolme paitaa päällekkäin - ja palelin. Kotiin jääneitä villasukkia oli ikävä! Sänky ja tyyny olivat täysin verrattavissa kasaan lautoja. Mukana matkustavat särkylääkkeet olivat tarpeen, selän ja niskan jumiuduttua pahan päiväisesti kylmässä, kovalla alustalla nukutun yön jälkeen. Epäilen, että tämä hotelli on elänyt loiston päiviään J. R. Tolkienin vierailun aikoihin, plagaatti ei tosin kertonut onko hän yöpynyt hotellissa uudestaan, joten taso on saattanut olla samanlainen jo viimeisen sadan vuoden ajan.

Kuten torstaina, myös perjantaina ajelimme heti aamupalan jälkeen NEC keskukselle, jossa Crufts järjestetään. Opasteet paikan päälle ovat hyvät.  Parkkialueilta on ilmainen bussikuljetus halleille. Pysäköinti maksoi 10 puntaa ja lisäksi sisäänpääsyt näyttelyyn meiltä kolmelta 48 puntaa päivässä eli kalliiksi voi lystiä kehua. Perjantain käytimme näyttelyssä kiertelemiseen, emmekä jääneet seuraamaan erityisesti mitään kehää. Suomenpystykorvat olivat esillä torstaina samaan aikaan beaglejen kanssa, joten ne jäivät minulta valitettavasti näkemättä. Kaikenlaista koiratarvikkeiden ja oheisjuttujen myyjiä Cruftsissa on monta sataa. Koko näyttely on viidessä hallissa, joista jokainen on suunnilleen kokoluokkaa Helsingin messukeskus. Minulle kävikin yhden myyntikojun kanssa niin, että jäin miettimään yhtä siellä myynnissä ollutta juttua ja kun viimein päätin ostaa sen, en enää löytänyt kojua toistamiseen, kun en ollut painanut mieleeni missä hallissa se sijaitsi. Myynnissä oli vaikka mitä ja kivaa ostettavaa olisi ollut aivan hurjasti, mutta hintataso oli aika kallis. Sen sijaan vertailun vuoksi esim. meidän koirilla käytössä olevat ventaped-makuualustat olivat tosi halpoja ja muutenkin juuri pedit olivat mielestäni edullisia. Iso 100 x 150 cm ventapedpala maksoi 8 puntaa eli noin 9,60 euroa! Harmi ettei meillä ollut mahdollista ostaa sieltä mitään isoa.

1349.jpg

Taidetaan olla hallissa 3a.

1368.jpg

Taidetta kaupan.

1370.jpg

Käsintehtyjä rintakoruja. Ostin :)

1380.jpg

Mitäs herkkuja Mustille saisi olla? Leipomuksia koirille. Näytti paremmalta kuin monet meille ihmisille tarjolla olleet eväät.

Jonkin verran tein tietysti ostoksia. Mukaan tarttui muutama kirja, pari uutta pantaa koirille ja pieniä beagleaiheisia juttuja, mutta ehkä paras ostos oli vanha spanieliaiheinen peltirasia 20-luvulta.

Matkustellessa oppii tietysti aina jotain uutta. Briteistä opimme, että heillä on vähintäänkin kummallinen maku ruuan suhteen. Ruokatauoilla näimme (ja haistoimme) miten ranskalaisten päälle kaadettiin etikkaa pienistä annospusseista ja joka paikassa leijuva pekoninrasvan käry sai aikaan sellaisen kuvotuksen, etten taida syödä pekonia enää ikinä. Perjantaina näyttelyssä kierrellessä pysähdyin ihmettelemään, kuinka pientä yorkshirenterrieriä puunattiin ja lakattiin punaisella kangaspäällysteisellä jalustalla. En aivan ehtinyt saada kameran asetuksia kohdalleen ja harmittelin  jo, että hassu tapahtuma jäi ikuistamatta. Kunnes sitten satuin vilkaisemaan yorkki kehään ja huuli pyöreänä sain todeta, että nämä koirat näköjään nostetaan Englannissa kehässä jalustalle, kirjaimellisesti!

066.jpg

Yorkkeja kehässä. Heti kun tuomarin katse omasta koirasta kääntyy hetkeksikään pois, alkaa armoton turkin asettelu harjaamalla. Britanniassa kennelharrastajien ikäjakauma on hieman toisenlainen kuin meillä Suomessa.

Täytyy muistaa, että Iso-Britannian markkina-alue on erilaista ja 10 miljoonan koiran maa avaa erilaisia liiketoimintavaihtoehtoja. Kuitenkin meitä huvitti esimerkiksi tämä:

1405.jpg

"K9000 Koiranpesukone. Fantastinen uusi bisnestilaisuus" Koska Kannuksessa ei vielä ole koirapesulaa, pistin idean hautumaan korvan taakse. Pesulaani hankkisin ehdottomasti myös koirien kuivauskaapin, joka on tälläinen:

1348.jpg

Näyttelyssä oli monenlaista oheisohjelmaa, johon emme tutustuneet sen tarkemmin. Koko päivän sai helposti kulumaan pelkällä ympäriinsä kiertelyllä ja katselulla. Esittelypisteissä oli monenlaisia avustaja- ja opaskoiratoimijoita sekä monien eri rotujen rescueyhdistyksiä. Englanninvinttikoirien rescueyhdistykset jäivät hyvin mieleen ja vasta nyt muistin unohtaneeni ostaa sieltä vinttikoirapehmolelun toiminnan tukemiseksi. No ehkäpä jo ensi vuonna saan siihen uuden tilaisuuden... Jokaisella rodulla oli oma kojunsa Discover Dogs alueella jonka ideana oli, että paikalla oli jokaisesta rodusta koiria omistajineen, joihin koiran hankintaa miettivät saivat käydä tutustumassa ja kyselemässä rodusta. Kävin taputtelemassa oman "sitten joskus" rotuni edustajia eli basset houndeja. Ne ovat mielestäni ihania, sanokoon Hannu asiasta mitä tykkää ;)

1387.jpg

Näistä ihanista 4 kuukautta vanhoista labradoreista tulee isoina avustajakoiria.

4422.jpg

Suloisia bassetteja

405.jpg

Tästä näyttelymatkasta jäi meille kaikille kolmelle tosi hyvä mieli. Itse olisin viihtynyt Cruftsissa vielä vaikka kolmannenkin päivän, mutta perheen miespuolinen enemmistö ei taitaisi olla asiasta kanssani samaa mieltä. Lauantai kävimme Birminghamin Bullring-ostoskeskuksessa ja ajelimme katsomaan hieman maaseutua ja vanhan linnan raunioita Kenilworthiin.

1477.jpg
Kenilworthin linna

Aivan ehdottomasti aiomme matkustaa tulevaisuudessa Cruftsiin uudemman kerran, tosin ehkä lentämällä Lontooseen ja vuokraamalla auton sieltä. Birminghamin kaupunki ei tehnyt meihin vaikutusta, lähinnä se oli tosi rapistuneen, harmaan ja tympeän näköinen. Saahan sitä haaveilla, ensi vuonna Crufts on 6.-9. maaliskuuta.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Crufts, näyttelyt, näyttelyt ulkomailla

Turistina Cruftsissa - osa 1

Tiistai 12.3.2013 klo 18.50 - Sanna

Täytyypä kirjoitella Cruftsin matkan muistoja talteen nyt heti tuoreeltaan, ettei ainakaan tärkeimmät mietteet reissusta pääse unohtumaan.

Matkustimme Hannun ja Ukon kanssa Englantiin brittien vuoden suurimpaa koiratapahtumaa, Birminghamissa vuosittain järjestettävää Cruftsia, varten viime keskiviikkona. Näyttely kesti torstaista sunnuntaihin. Pysyimme alkuperäisessä suunnitelmassamme eli vietimme näyttelyssä torstain beaglejen arvostelua seuraten ja perjantain muuten vain näyttelyä ihmetellen. Lauantai jäi sitten Birminghamin katselulle vapaaksi. Ihmeteltävää näyttelyssä riitti; ensimmäinen huomattava ero FCI maiden ja englantilaisen Kennel Clubin välillä on roturyhmät. Brittiläinen ryhmäjako jakaa koirat  seitsemään eri roturyhmään. Torstaina esillä olivat Hound- ja Terrier-ryhmät, joista ensimmäiseen beaglet kuuluvat muunmuassa esimerkiksi suomenpystykorvien, mäyräkoirien ja irlanninsusikoirien kanssa. Hound-ryhmä on siis kirjava sekoitus meikäläisiä 4, 5, 6 & 10 ryhmiä.

376.jpg

Tuomari työssään.

Beagleja näyttelyyn oli ilmoitettu 255 kappaletta. Aivan kehän alkuun emme aamulla ehtineet. Lähes koko päivä kului kehää seuraten. Välillä oli tosin käytävä syömässä ja pikkuisen kiertämässä hallia, ettemme paleltuneet paikallemme. Beaglekehä nimittäin sijaitsi hallin ulkolaidalla ja paikka oli tosi kylmä ja vetoisa.

1331.jpg

Näyttelyyn osallistujia lokeroissaan.

Tuomari oli englantilainen vanhempi herrasmies. Hän paneutui jokaisen koiran arviontiin ja tarkasteluun yhtä huolella. Kehää seuratessa otti aikansa opiskella brittiläistä arvostelusysteemiä, asiat kun ovat siellä aivan erilailla kuin täällä. Ensinnäkin luokkia on aivan mielettömästi. Koiran voi ilmeisesti ilmoittaa useampaan luokkaan samaan näyttelyyn. Mitään laatuarvosteluja ei jaeta, vaan tuomari sijoitti kustakin luokasta viisi koiraa. Kahdesta ensimmäiseksi sijoittuneesta koirasta tuomari näytti sanelevan nauhuriin jonkinlaisen arvostelun, jossakin nämä kritiikit sitten ilmeisesti julkaistaan?

Beaglejen taso oli jotakuinkin sellainen kuin olin etukäteen osannut odottaakin. Uroksissa ei oikeastaan sellaisia minun makuuni meneviä koiria juurikaan ollut. Paras uros ja lopulta rop oli Austariasta tuotu kaksivärinen uros, joka liikkeillään erottui positiivisesti urosten joukosta.

Narttujen esiintymisen aloitti veteraanit. Luokassa oli 13 koiraa ja niistä parhaaksi tuomari nosti sen kaksivärisen nartun, jonka tassujen kamalaa kuntoa kauhistelin heti arvostelun alettua. Muutenkin rakenteeltaan ja kunnoltaan parempia vaihtoehtoja esityissä veteraaneissa olisi ollut runsaasti. Mieleeni jäi erityisesti ihastuttavan iloisesti ja reippaasti esiintyvä kaksivärinen narttu, joka ei sijoittunut edes kärki viisikkoon.

468.jpg

Paras veteraani narttu tuomarin arvioinnin alla.

Kaikestaan nartuissa oli kaksi sellaista koiraa, jotka kiinnittivät huomioni ja joista pidin. Kaksivärinen, 11 kuukautta vanha narttu esitettiin Special Puppy-luokassa, jossa oli 10 osallistujaa. Tuomari sijoitti tämän koiran viidenneksi, vaikka se olisi mielestäni ollut ehdottomasti luokkansa paras.

541.jpg

Tästä nuoresta nartusta pidin kovasti.

Oikeastaan ainoa luokka, jossa tuomarin mieltymykset kävivät omieni kanssa yksiin, oli Post Graduate, jossa esitettiin 26 narttua ja se oli niin ollen luokista suurin. Luokan voitti kolmivärinen narttu, jonka toivoin menestyvän myös parasta narttua valitessa. Valitettavasti tuomari ei kuitenkaan tainnut olla koiraan yhtä ihastunut kuin minä.

706.jpg

Suosikki narttuni beaglejen kirjavasta joukosta.

Kehää seuratessa kävi selväksi, että koirat oli järestään varsinkin pöydälle erittäin hyvin treenattuja. Kun koiran yksilö esiintymisen vuoro tuli, tuomari kävi koiran erittäin tarkasti läpi ensin pöydällä ja liikutti sen jälkeen edes-takaisin ja ympyrän. Tämän jälkeen koiraa seisotettiin vielä hetki tuomarille. Tapana ilmeisesti on ettei koiraa tässä vaiheessa asetella vaan se seisotetaan vapaasti, ainakaan paria koiraa lukuunottamatta sellaista ei tapahtunut.

Huomasin erittäin monilla koirilla takajaloissa rumat arvet huonosti onnistuneiden takakannusten poistojen seurauksena.

513.jpg

Mielenkiintoinen päivä kaiken kaikkiaan. Koirien taso oli jokseenkin kirjavaa ja englantilainen rotutyyppi aikalailla erilainen kuin se, minkä itse miellän ihanne beaglekseni. Osa koirista oli sen tasoisia, joita meilläpäin näkee ryhmänäyttelyissä. Mielestäni monilla koirilla oli kauniit päät, mutta pitkät rungot, pitkillä lanneosilla, jyrkillä lantioilla ja huonoilla hännän kiinnityksillä ja suorilla etuosilla. Lisäksi löytyi karkeita ja rumia päitä, uroksilla roikkuvia huulia. Liikkeet olivat pääasiassa jokseenkin kamalaa katsottavaa. Joka tapauksessa kokemus oli sellainen, että tulemme varmasti menemään Cruftsiin tulevaisuudessa uudemmankin kerran. Perjantai kuluikin sitten näyttelyä muuten ihmetellessä, mutta siitä lisää seuraavassa postauksessa...

PS. Jokaiselle näyttelyyn ilmoitetulle koiralle oli osoitettu oma lokero. Muistan vielä ajan kun messukeskuksen näyttelyissä oli sama systeemi käytössä.

Mies- ja koiraparkki, kuinka kätevää! Saisimmepa mekin tälläiset. Enää ei tarvitsisi näyttelyyn tullessa miettiä, että mihinkäs minä nämä panisin?

899.jpg


Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Crufts, näyttelyt, näyttelyt ulkomailla