Näyttelyihin treenausta

Tiistai 6.1.2015 klo 16.04 - Sanna

Vuosi vaihtui ajallaan ja nyt elellään jo vuotta 2015. Uusi vuosi sujui meillä tavalliseen tapaan rauhallisesti. Emme ole kovia juhlistamaan muutenkaan mitään ja vuoden vaihde vietetään aina kotona jo ihan koirien takia. Täällä meidän naapurustossa ei raketteja onneksi ammuskella kuin sallittuna aikana. Tuon ajan pidämme koirat visusti sisällä, jottei kukaan vahingossakaan pääsisi sellaista säikähtämään. Nykyisestä laumasta pauketta ei onneksi pelkää kukaan, mutta muistan hyvin miten ikävää ensimmäisen koirani paha rakettipelko oikein oli, enkä samaa halua kenellekään koiristani. Siispä uuden vuoden juhlinnat jääköön muille, kun me vietämme sen illan koirien kanssa rennosti sohvalla löhöten ja televisiota katsellen. Oikein pahaa teki sosiaalisestamediasta lukea kymmenistä koirista, jotka ovat raketteja säikähtäessään karanneet. Osa on päässyt takaisin kotiinsa turvallisesti, osa on edelleen kateissa ja osalle tuo karkureissu jäi viimeiseksi. Suurin osa noista vahingoista olisi ollut vältettävissä, kunhan ihmiset muistaisivat ja ymmärtäisivät pitää koiransa vuoden vaihteessa kiinni, eivätkä missään nimessä ainakaan viedä koiraansa paikalle jossa raketteja ammutaan. Koira ei siitä nauti ja aikuinenkin koira, joka koskaan aikaisemmin ei ole pauketta pelännyt voi säikähtää aivan yht' äkkiä ja mennä täyteen paniikkiin. Joka vuosi vaan saa lukea näitä ikäviä uutisia, vaikka ihmisiä hyvissä ajoin asiasta aina varoitellaan.

Vuoden vaihtuminen saa aina minut selailemaan näyttelykalenteria ja meidän olikin jo aika aloittaa treenaaminen tuleviin koitoksiin nuorison kanssa. Osallistuimme eilen Dogness-hallilla järjestettyyn leikkimieliseen Match Show'n Waakun ja Kisun kanssa ja Putti tuli paikalle emäntänsä Jennin kera. Koiria oli paikalla kivasti, yli sata kappaletta, joten mätsäri kävi hyvin harjoituksesta oikeisiin näyttelyihin. Waakku osallistui pentuihin, joita oli 50. Se käyttäytyi tosi reippaasti ja iloisesti (oli siis oma itsensä) ja esiintyikin varsin mallikkaasti. Punainen nauha saatiin ja sijoituttiin peräti toiseksi. Kisu osallistui pieniin aikuisiin kuten Puttikin. Kisu sai omalla vuorollaan punaisen ja Putti sinisen nauhan. Molempien esiintyminen sujui hyvin. Putti sijoittui joukosta sinisten neljänneksi. Kisu jaksoi esiintyä iloisesti loppuun saakka ja yllätys oli kun Kisu voitti pienet aikuiset ja lopulta koko Match Show'n ollen BIS-1. Palkinto oli tosi hieno, Kisu sai lahjakortin studiokuvaukseen, jonka toteutusta odotan jo innolla :)

img_4233.jpg

Kisu

img_4198.jpg

Putti

Ensi lauantaina onkin vuorossa meille vuoden ensimmäinen näyttely, Kajaanin KV. Sinne on tulossa iso määrä beagleja, peräti 29 kappaletta. Meiltä mukaan lähtee täysi lasti; Kisu, Muru, Putkonen ja Melvin. Sijoitustyttö Puttikin on tulossa paikalle. Saa nähdä kuinka poikien egot saadaan mahtumaan edes samaan autoon, niiden keskinäiset välit kun ovat valitettavasti täysin tulehtuneet. Kajaanin Tamminäyttelyssä emme olekaan käyneet useampaan vuoteen, ihan vain siitä syystä, että paleleminen maapohjaisessa hallissa ei ole oikein minua innostanut. Koirille olemme varanneet Finnfoam eristelevypalat häkkien alle pitämään maasta hohkaavaa kylmää vähän loitolla.

Tänään mittari näytti ulkona - 25 °C, mikä ainakin meidän laumassa tarkoittaa vaan pikaisia pissatuksia ulkona, kun tassut palelevat tosi äkkiä. Näillä pakkasilla pystykorvatkin viihtyvät hyvin sisällä ja hetkeksi riittää vilinää kun koko porukka innostuu pistämään leikiksi. Yhtä nopeasti ne kyllä rauhoittuvat ja pistävät mukavasti vierekkäin nukkumaan. Kovia pakkasia olen oppinut suorastaan inhoamaan näinä vuosina joina olemme maatilaa pyörittäneet. Kun koneet hyytyvät, eläinten vedet jäätyvät ja mikään ei oikein mene kuin pitäisi, pakkaspäivät tietävät paljon ylimääräistä työtä ja paleltuneita sormia ja varpaita. No onneksi loppu viikoksi on luvattu lauhtuvaa, ainakin pariksi päiväksi.

img_4288.jpg

Väkeä kuin pipoa

img_4310.jpg

Liekki huomiota hakemassa.

img_4138.jpg

Sitten nukutaan vierekkäin uudessa suosikkipaikassa, takassa.

img_4134.jpg

Porukan pienimpänä kannattaa hyödyntää beaglelämpöä :)

2 kommenttia . Avainsanat: match show, Kisu, Waakku, Putti, Bulma, Liekki

Pentupoppoo pienenee

Torstai 20.2.2014 klo 16.36 - Sanna

Pentujen ja maatilan parissa on riittänyt niin paljon puuhaa, etten ole ehtinyt kirjoitella sen paremmin blogia kuin päivittää kotisivujakaan. Ensimmäisen uuhiryhmän karitsoinnit alkoivat viime viikon puolella ja välillä tuntuu ettei pari lisätuntia vuorokauteen olisi yhtään pahitteeksi. Piparin pennut ovat nyt 8,5 viikkoa vanhoja. Viime viikonloppuna alkoi siis pentulauma hupenemaan karvaistenlapsosten muutaessa uusiin, niitä jo kovasti odottaneisiin koteihin. Lauantai oli minulle henkisesti tosi raska päivä, silloin maailmalle lähti peräti kolme pentua; Pikku Putkis muutti Ouluun ja sai uudeksi nimekseen Loki, Jumi lähti Vantaalle ja pysyi Jumina ja Kuopioon muutti Tilkku ja sekin  piti tutun nimensä. Tiistai aamuna Imatralle tultiin hakemaan Masi, joka ristittiin Paavoksi. Pentujen lähtö saa mielen aina haikeaksi, vaikka pennut lähtivät aivan ihanan tuntuisiin koteihin. Kaikilla on kuulostanut uusissa kodeissa yhteiselo alkaneen hyvin ja se tieto kummasti rauhoittaa kasvattajan mieltä. 

Koti siis hiljeni kovasti pentulauman puolittuessa kahdeksasta vauhdikkaasta beaglenaperosta neljään. Luit aivan oikein, joukko on yhdellä kasvanut, sillä meille muutti Hessin kennelistä suloinen tyttönen, Hessin Una Amor Del Zorro eli (Näpsä-)Putti. Meillä ovat suunnitelmat heittäneet melko lailla häränpyllyä; ehdimme nimetä uuden tulokkaan Näpsäksi, mutta sittenpäs suunnitelmiin tulikin sellainen muutos, että tämä pentu meneekin sijoitukseen Jennille, jolle alunperin oli tarkoitus muuttaa yksi Piparin pojista. Ja nyt meillä on ollut totuttelu uuteen kutsumanimeen, sillä pennulle oli Jennillä ja Kaitsulla jo Putti-nimi valmiina odottamassa - mikäpäs sitä paremmin Lillin (siis Lyytin tyttären) kaveriksi sopisikaan :D Putti asustelee meillä vielä maaliskuun alkuun asti, jolloin Lilli saa Putista uuden ystävän, kun Jenni ja Kai palaavat lomareissultaan.

img_8577.jpg

Hessin Una Amor Del Zorro eli kotoisammin Putti.

Toissa tiistaina mentiin harjiskolmikon kanssa eläinlääkäriin Nivalaan, jonne meillä oli varattu kaikille kolmelle sterilointiaika. Fuulan pahus aloitti tienkin juoksunsa kaksi kuukautta etuajassa edeltävänä sunnuntai iltana ja sille sovittiin uusi leikkausaika huhtikuulle. Norman kohdalla löytyikin sitten ikävä yllätys heti alkutarkastuksessa, sille on nimittäin kehittynyt sydämen vajaatoiminta. Eläinlääkäri arvioi sen olevan asteikolla 3/5. Viimeksi Norman sydäntä on kuunneltu rokotusten yhteydessä pari vuotta sitten ja silloin pumppu toimi  vielä niinkuin pitääkin. Leikkauksen sijaan kotiin palattiin sydänlääkkeiden kera, joita Norma nyt sitten saa syödä lopun elämäänsä. Tammikuussa rouva vietti 8-v. synttäreitä, mutta ne jäi kaikessa kiireessä juhlimatta. Kakun olen Normalle luvannut, joten vielä suuremmalla syyllä nyt pitää veteraani-ikään ehtineelle tarjota myöhästyneet synttäriherkut. 

img_0086.jpg

Bulma sentään saatiin onneksi ihan suunnitellusti steriloitua ja sen on jo parantunut leikkauksesta tosi hienosti. Bulman mielestä kauluri oli ihan kamala vekotus, eikä se päässä pystynyt syömään, juomaan saati liikkumaan. Hetken aikaa ongelmaan tuumailtiin vaihtoehtoista ratkaisua ja sitten keksittiin, että kissan sterilaation jäljiltä navetan kaappiin oli jäänyt kissan haavan suojaamiseen käytetty "verkkosukka". Kuinka ollakaan se oli kooltaan täysin passeli Bulmalle, joka tietysti onkin kissan kokoinen, kun ennen leikkausta punnittiin ja Bulma painaa nyt 4,6 kiloa. Verkkopuku toimikin loistavasti, se ei häirinnyt Bulmaa millään tavalla, mutta haava sai parantua rauhassa. Pelkäsin, että turkki menee sen alla tyysti huopaan, mutta onneksi niin ei tapahtunut.

img_9037.jpg

Bulma kinkkuverkossa ;)

Myös Piparille kuuluu erittäin hyvää. Sen jälkeen kun tikit poistettiin hurjan pitkän leikkaushaavan päältä, se pääsi taas hoitamaan pentujaan liki kahden viikon tauon jälkeen. Ensi alkuun koko pentue hyökkäsi sen nisille kuin pieni piraijalauma, mutta onneksi varastosta löytyi juuri Piparin kokoinen koirien t-paita, joka päällä pennut jättivät sen mahan alusen rauhaan ja se sai puuhailla niiden kanssa vapaasti. Muutamassa päivässä pennut oppivat, että maitobaari on lyönyt lapun luukulle lopullisesti ja paita saatiin jättää pois käytöstä. Nyt Pipari on käytöksensä perusteella täysin toipunut, se leikkii ja riehuu jo aikuistekin koirien kanssa. Pentuihinsa se suhtautuu edelleen suurella rakkaudella ja vieläkin se menee siivoamaan pentujen pissat ja kakat pois lattialta, jos siihen ei ihminen ehdi nopeasti väliin. Sen emäominaisuudet ovat ihailtavat, kaikkien vastoinkäymisten, kipujen ja kaiken kurjan jälkeen se on edelleen paras mahdollinen äiti lapsilleen.

img_8300.jpg

Pentujen riemu oli rajaton, kun Pipari sai taas olla niiden kanssa. Kuva parin viikon takaa.

img_8321.jpg

Pennut ympärillä hyörimässä.

img_8455.jpg

Tytär ja äiti sohvalla päiväunilla.

Näillä näkymin vaikuttaa siltä, että Tipi mahdollisesti jääkin sitten tähän kotiin joukon jatkoksi. Poju ja Frans saavat olla tässä hieman pitempään, että voin rauhassa katsoa jonkin aikaa kuinka ne kasvavat ja kehittyvät. Mahdollisesti toinen pojista etsii sijoituskotia lähialueelta eli suunnilleen Kannus-Oulu akselilta, mutta siitä voin sanoa tarkemmin vasta muutaman viikon päästä. 

img_0006.jpg

Kertalaakin Täältä Tullaan "Poju" 8 vkoa

img_0032.jpg

Kertalaakin Tee Se Itse "Frans" 8 vkoa

img_9842.jpg

Kertalaakin Tule Hyvä Kakku "Tipi" 8vkoa

2 kommenttia . Avainsanat: Piparin pentue, Pipari, Putti, Bulma, Norma, sydämen vajaatoiminta, sterilaatio, Tipi