Pikkupipareita jouluksi

Torstai 21.11.2013 klo 11:11 - Sanna


Eilen käytiin Piparin kanssa eläinlääkärillä ultrassa (tiineysvuorokausilla 29) ja aavistukseni osui ihan oikeaan, meille on joulupentuja luvassa. Olen todella iloinen! Piparin nisät ovat hieman turvonneet ja muuttuneet pinkin värisiksi jo muutama päivä sitten ja mahakin on jo alkanut hieman pyöristyä, joten olinkin 99% varma, että pentutilaus onnistui. Lisäksi Pipari on muutama iltana jättänyt vähän ruokaansa syömättä ja sitä ei ole tapahtunut ikinä aikaisemmin (onhan se beagle) eli tiineydenmerkit oli nähtävissä. Malttamattomana halusin kuitenkin ultrata ja vaikka siinä pentujen lukumäärää ei kunnolla pysty laskemaan, se antaa kuitenkin hyvää osviittaa siitä, onko pentuja tulossa pari vai monta.  Ihan hyödyllinen tieto suunnitellessa kantavan nartun ruokintaa.  Piparilla sikiöitä näkyi useita, yritimme niitä yhdessä eläinlääkärin kanssa laskeskella ja alustava arvio olisi, että ehkä 5 tai 6 pentua on tulossa.  Varasimme samalla ajan toista herpesrokotetta ja tiineysröntgeniä varten. Tellervon pentueen aikana päätin jatkossa ottaa aina röntgenkuvan ennen synnytystä, se kun onnistuu niin kätevästi samalla käynnillä tuon herpesrokotteen kanssa, joka sekin otetaan jokaisen astutuksen ja tiineyden yhteydessä. Tällä kertaa pidän röntgenkuvan ottamista tärkeänä, sillä Piparin laskettuaika osuu jouluaatolle. Synnytykseen pitääkin valmistautua nyt aivan erityisellä huolella ottaen huomioon, että kaupat ja apteekit ovat kiinni pyhien ajan ja eläinlääkäri hankalasti tavoitettavissa sekä pitkän matkan päässä. Ei auta kuin toivoa, että kaikki sujuu ongelmitta. Meillä joulu onkin hieman erilainen, jouluvalmisteluihin kuuluukin tänä vuonna pentulaatikon kasausta ja muuten synnytykseen valmistautumista.

img_1548.jpg

Tässä Pipari tänä aamuna, tiineysvuorokausia tasan 30 ja vatsalinja on laskenut jo näin kovasti.

img_1579.jpg

Art-Fantasy Maxi Drive eli Melvin, tänään tasan 4 kuukautta.

A-F. Maxi Drive on kotiutunut superhyvin ja kutsumanimeksi annettiin Melvin. Voin vain hämmästellä miten helposti ja huomaamattomasti pentu tuntuu sujahtaneen laumaan, muut koirat suhtautuvat siihen kuin se olisi ollut täällä aina. Lenkillä huomaa, että Melvin on tottunut kulkemaan hihnassa, reipasta vauhtia se porhaltaa häntä pystyssä eturivissä menemään ja suoraan sanottuna vetää niin kamalasti, etten aikaisemmin ole tuon ikäiseltä pennulta sellaista osannut odottaakaan. Hihnakäytöksessä on siis meillä hitusen hiottavaa... Motivointi ei tule tämän pennun kanssa olemaan ongelma, se nimittäin on ruuan ja namien perään tosi paljon, siis TOSI paljon. Meillä koirien ruoka useimmiten turvotetaan ja koirat ovat tottuneet, että ruokaa joutuu vähän odottamaan. Melvinille se oli ilmeisesti uusi juttu, sen mielestä oli aivan käsittämätöntä, että sen ruuat on otettu esille ja että ne tuoksuvat kutsuvasti tarjolla pöydällä, jonne se ei yletä! 

img_1516.jpg img_1517.jpg

P.S. Tulokset-sivu laahaa pahasti jälkijunassa, yritän kerätä motivaatiota sen päivittämiseen. Osa arvosteluistakin seilaa taas ties missä...

Avainsanat: Piparin pentue, Melvin


Kommentit

21.11.2013 16:04  Utelias Meillekö pentu

Otatko automaattisesti herpesrokotteen? Miksi? Onko teidän koirilla todettu herpes?

21.11.2013 19:58  Sanna

Otan nykyään astutetuille nartuille herpesrokotteen varmuuden vuoksi. Herpes on koirilla esiintyvä hengitystievirus (ei siis sukupuolitauti). Aikuisilla koirilla herpes esiintyy joko täysin oireettomana tai lievänä hengitystieinfektiona, jossa on pientä niiskutusta sekä sierainvuotoa, ja joka on nopeasti ohi. Jos kantava narttu saa tartunnan, se voi abortoida pentunsa. Pikku pennuille herpestartunta on useimmiten kuolemaanjohtava ja erittäin vaikea hoitaa. Alle 3 viikkoa vanhat pennut ovat erityisesti riskiryhmää.

Pentujen herpestartunta voidaan estää rokottamalla niiden emä kaksi kertaa kantoaikana, ensimmäisen kerran astutuksen tapahduttua ja toisen kerran reilu viikko ennen synnytystä. Herpesrokote on aika kallis (kaksi rokotetta n. 130 euroa), mutta mielelläni maksan siitä, että tiedän syntyvien pentujen olevan kamalalta virukselta turvassa. Viime vuosina herpestartuntoihin kuolleita pentuja on Suomessakin ollut melko paljon. Itsekin tiedän useamman kasvattajan, jolla on kuollut koko pentue herpesvirukseen. Siksi siis rokotan ja suosittelen samaa muillekin kasvattajille :)


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini