Hassuja pikku vassuja

Tiistai 29.5.2012 - Sanna


Maatilan kevättyöt ovat käynnissä ja lehmien poikimakausi hyvällä alulla, kun nyt viikon aikana neljännes lehmistä on saanut jälkeläisiä. Töitä riittää ja eläimiä saa nyt valvoa ihan todenteolla. Jatkuvasta valvonnasta huolimatta emolehmät osaavat käyttäytyä niin lunkisti, että useampi uusi vasikka on löytynyt laitumelta lähes yllätyksenä, kun emo ei ole tarkkailukierroksella paria tuntia aikaisemmin antanut mitään vihjettä alkavasta synnytyksestä. Hyvin ja ongelmitta ovat poikimiset tähän asti sujuneet ja yhdeksän uutta kosteaturpaista vasikkaa on liittynyt laumaan. 

Lehmillä on käytössään laidun, mutta ensimmäistä kertaa poikivat hiehot joutuvat tyytymään vielä tarhaolosuhteisiin. Mahdollinen synnytysapu on ensikertalaisille todennäköisemmin tarpeen ja haluamme pitää nämä eläimet erityistarkkailun alla. Vaikka kaikki syntyneet vasikat ovat aivan ihania, omia suosikkejani ovat mustavalkoiset "Black baldyt" eli angus-hereford risteytykset, joita meillä syntyy nyt muutamia ensimmäistä kertaa.

061.jpg

Pikkusonnit tekevät jo ystävyyttä. Mustavalkoinen Jäynä on 5 vrk vanha ja upean punainen simmental-limousine risteytys Jasso 3 vrk vanha.

Jassolla on niin erikoisen väriset silmät, että en ole aiemmin naudoilla tälläisiä nähnyt! Saa nähdä muuttavatko väriä iän karttuessa?

077.jpg

Jäynä on komea pikkujässikkä.

067.jpg

Mustaväri näille black baldieille taitaa jakaantua päähän miten kellekin. Mielenkiinnolla odotan millaisia puolisisaruksia Jäynä saa; vielä viisi mustavalkoista vasikkaa on odotettavissa. Sain jo kovasti toivomani black baldy-lehmävasikankin, kun Herukka-lehmä pyöräytti Juolukan. Jäynän väritys viittaa ihan selvästi naamiosankarin uraan, vaikka keppostelijalta se vaikuttaa minusta jo nyt. Ilme kertoo kaiken, eikös? ;-)

075.jpg

Avainsanat: maatila


Kommentit

29.5.2012 17.35  Kati

Ihanan näkönen Jäynä. Mä sitten tykkään noista nimiteema-jatkumoista kuten teillä Herukka-Juolukka:)


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini