Geenitestejä

Lauantai 30.11.2013 klo 12.09 - Sanna

Viime viikkoisen eläinlääkärissä käynnin yhteydessä otettiin verinäytteet Piparilta, Putkoselta ja Wilsonilta kahta geenitestiä varten ja näytteet lähetettiin Laboklinille Saksaan.  Tilaamani geenitestit ovat Factor VII defiency ja MLS (Musladin-Lueke Syndrome). Nyt odottamani tulokset ovat tulleet. Kaikki kolme ovat MLS N/N eli terveitä, eivätkä kanna tätä geeniä. Factor VII defiencyn osalta saatiinkin sitten kolme erilaista tulosta: Putkonen F VII N/N eli geneettiisesti terve, Pipari F VII N/FVII eli kantaja ja Wilson F VII/F VII eli sairas.

Kummastakaan geenimutaatiosta ei löydy suomenkielistä tietoa juuri ollenkaan. Musladin-Lueke Syndrome tunnetaan myös nimellä kiinalainen beagle syndrooma. MLS oireyhtymällä on varsin selkeät erityispiirteet ja sairaat yksilöt ovat harvoin elinkelpoisia. Lisää Musladin-Lueke syndroomasta tästä LINKISTÄ. 

Factor VII defiency (= tekijä VII puutos) on lievä tai kohtalainen veren hyytymishäiriö, jota tavataan beaglen lisäksi mm. airedalenterrierillä, skotlannin hirvikoiralla ja suursnautserilla. Sitä testataan beagleilta erittäin vähissä määrin, sillä sairaat koirat ovat useimmiten täysin oireettomia. Yhdysvaltalainen beaglekasvattaja toteaa artikkelissaan, että testatuista koirista jopa yli 50 % on osoittautunut joko kantajiksi tai sairaiksi. Linkki artikkeliin Factor VII defiencysta TÄSSÄ.

Molemmat sairaudet periytyvät autosomaalisesti resessiivisesti. Yhden geeniparin välityksellä periytyvä ominaisuus on kvalitatiivinen.  Jokaisella koiralla on kustakin geenistä kaksi alleelia, näistä toinen isältä ja toinen emältä. Ollakseen MLS tai Factor VII sairas koiran on saatava virheellinen geeni alleeli molemmilta vanhemmiltaan. Autosomaalisesti resessiivisesti periytyvässä sairaudessa sairaita pentuja ei synny, jos yhdistelmän toinen osapuoli on terve.  Kahden terveeksi testatun yksilön jälkeläisiä ei tarvitse erikseen geenitestata, sillä ne ovat siten vanhempiensa kautta terveitä eli clear by parentage.

Katariina Mäen mielenkiintoinen artikkeli geenitesteistä koirienjalostuksessa, tästä LINKISTÄ.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: geenitestit, terveystulokset

Terveystuloksia

Torstai 7.2.2013 klo 8.41 - Sanna

pena.jpg

Pena                                                                                           kuva: Tiina Heikkinen

Kuopiossa asuva Pena eli Kertalaakin Kell' Onni On (i: Ullastiina Riku e. Lexan Sissi) kävi pevisa-tarkastuksessa 26.1.2013. Pena tutkittiin tuloksella polvet 0/0 eli terveet ja silmät: ei todettu perinnöllisiä silmäsairauksia.

Tuikku ja Roihu pääsivät polvitarkastukseen samalla, kun beaglepennut kävivät sirutuksella. Molempien polvet 0/0. Silmätarkastukseen vien kaksikon vasta myöhemmin. Nyt kun Kakkosen "silmäepisodin" jälkeen boikotoin lähintä silmätarkastuksia tekevää klinikkaa, vaatii meiltä hieman enemmän vaivan näköä ja aikaa lähteä Ouluun asti silmätarkastuksille. Polvitarkastuskäynnillä Roihu oli ihastuttava häntää heiluttava ja vieraita pussaileva itsensä. Molempien koirien tutkiminen ja kääntely eri asentoihin sujui helposti, mitä eläinlääkäri ihasteli niiden luonteen lisäksi kovasti. Totesi, että yleensä suomenpystykorvat asiakkaina ovat kaikkea muuta kuin helposti käsiteltäviä. Ja niinhän se valitettavasti taitaa olla.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Tuikku, Roihu, polvet, terveystulokset, pevisa