Oma koti kullan kallis

Torstai 3.11.2016 klo 21.38 - Sanna


Asumme lähes 200-vuotiaassa hirsirunkoisessa talovanhuksessa. Koiralauman kanssa eläessä koti rupesi viime vuosina tuntumaan ahtaalta, sillä vaikka meillä kodissa neliöitä on ihan runsaasti kolmen ihmisen ja useiden koirien asuttavaksi, huoneita on lukumäärällisesti kovin vähän. Kun laumassa on aina nuoria, puuhakkaita koiria, koirien tekemät pienet ja vähän isommatkin tuhotyöt saivat meidät haaveilemaan koirien omasta tilasta, jossa koirat voisivat viettää aikansa esim. silloin kun olemme itse töissä. Kesällä 2015 rakennuspiirustukset ja -luvat olivat vihdoin kunnossa (ja pankkikin myötämielinen), joten saimme monen vuoden suunnittelun jälkeen polkaistua haaveilemamme talon laajennusprojektin käyntiin. 

Alkuperäinen ajatus oli laajentaa taloa vain koirientilan verran ja tehdä samalla vanhan kylmän kuistin tilalle uusi lämmin kuisti - kuitenkin rakennussuunnittelijan ehdotuksesta, päädyimme jatkamaan taloa lopulta samankorkuisena kuin se on, eli saamme laajennuksessa yhtä paljon uutta tilaa sekä ylä- että alakertaan. Alakertaan tuli siis koirien omat tilat ja yläkerran uudesta tilasta tulee tulemaan meille uusi makuuhuone ja vaatehuone, kunhan ne joskus aikanaan valmistuvat. Itse tekemisessä on yksi huono puoli; rakentaminen etenee sitä mukaa mitä aika ja rahatilanne antavat myöten, mutta valmistuihan Iisakin kirkkokin joskus, eikä keskeneräisyys pahemmin haittaa meitä itseämme.

Kovasti odotettu alakerta valmistui käyttöökuntoon tämän vuoden heinäkuussa, sopivasti juuri ennen Tellervon laskettua-aikaa ja se otettiinkin heti käyttöön. Päätimme tehdä väliaikaisen makuuhuoneen Tellervon synnytyksen lähestyessä pienempään koirien uuteen huoneeseen, josta on myös oma ulko-ovi. Tellervoa oli tosi kätevä käyttää siitä usein ulkona. Se olikin niin kiva ratkaisu, että huone on edelleen makkarimme ja pysyykin sellaisena varmaan siihen asti, että yläkertakin on valmis. Koirille tuli laajennukseen uutta tilaa kaikkiaan 50 neliötä, josta ruoka- ja tarvikevarastohuone vie osan ja loppu on jaettu isompaan ja pienempään huoneeseen. Isompaan huoneeseen tilasimme Jämptiltä häkkielementit kahteen sisähäkkiin. Ajatuksena oli, että häkit helpottavat mm. luiden syömistä ja ruokkimista ja ne ovatkin osoittautuneet jo todella käytännöllisiksi.

En edelleenkään osaa ajatella laajennusta varsinaisena "kenneltilana", sillä se on meille kodin jatke; koirat asuttavat koko taloa kanssamme ihan samalla lailla kuin aikaisemminkin, nyt meillä on lisänä pari huonetta enemmän, jotka on suunniteltu juuri koiria varten. Suunnittelussa koirat on otettu huomioon lähinnä siinä, että lattiaksi valittiin maalattu betonilattia lattialämmityksellä, se kestää kosteutta ja kulutusta ja on lämpöä rakastaville beagleille todella mieluinen. Seinien alaosat laitettiin puupaneelia, mikä ei ole pureskelun kestävä vaihtoehto, mutta se on maalattuna helposti puhdistettava ja kaunis. Olen saanut kuulla ihmettelyä siitä, miksi olen sisustanut koirien huoneita (ja varastoa), mutta vaikka koirat eivät ehkä välitä valitsemistani tapeteista ja tauluista, me ihmiset viihdymme siellä huomattavasti paremmin! Kerrankin minulla on paikka jonne saan keräillä rotukrääsää ja koirien palkintoja mielin määrin. Ruusukkeet ja palkintopokaalit eivät erityisemmin hivele esteettistäsilmääni, mutta koirien huoneisiin niistä kauneimmat ja merkityksellisimmät on ihan kiva nyt laittaa esille. 

Rakennuskustannukset saatiin pysymään kurissa tekemällä kaikki mahdollinen taas itse ja oman perheen avulla. Olemme suuressa kiitollisuudenvelassa molempien isille, jotka ovat laajennuksen rakentamiseen antaneet mittaamattoman arvokkaan työpanoksensa. Ainakin näin muutaman kuukauden käytön jälkeen olen todella tyytyväinen siihen millaiseksi laajennus suunniteltiin ja miten toteutimme koirien oman tilan. Tässä pari kuvaa, lisää on varmasti luvassa myöhemmin. 

IMG_2841.JPG

Isompaa huonetta

IMG_2843.JPG

Treenaamista varten toteutin haaveen isosta peilistä, jonka edessä voi harjoitella koiran asettelua trimmipöydällä tai lattialla. Koirien mielestä on ihanaa kun ne pääsevät itse sohvalta kiipeämään pöydälle, joka on melkein kaikkien lempipaikka.

WP_20160928_13_52_55_Pro-003.jpg
Tässä laajempikuva isommasta koirien huoneesta Jämpti-elementtihäkkeineen. Ikean PS Vågö-tuolit ovat kätevä vaihtoehto pedeille ja koirat tykkäävät!

Avainsanat: kenneltila


Kommentit

6.11.2016 22.53  Erja

Kivalta, käytönnölliseltä, kodikkaalta ja lämpimältä näytti. Mitä nyt ehdin sen meidän vintiön kanssa ohi kulkiissa sitä vilasta :D


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini