Hurahdus rally-tokoon

Tiistai 15.9.2015 klo 20:22 - Sanna


Tunnustan, olen hurahtanut ja aika pahasti. Kun Piparin kanssa menin alkuvuodesta rally-tokon alkeiskurssille, halusin vain tutustua minulle täysin vieraaseen lajiin. Mitään tavotteita minulla ei ollut. Eikä oikeastaan edes harrastussuunnitelmia yhtä kurssia pitempään. Samaan aikaan pikku Tupunan kanssa treenaaminen osoittautui kivaksi ja koira mahdottoman eteväksi, joten pentukurssin jälkeen siirryinkin Tupunan kanssa suoraan rally-tokoon. Nyt ollaan siinä pisteessä, että treenaan Tupunan kanssa kilpailevien ryhmässä ja jonkinlaisia tavoitteitakin on mielessä. Ensimmäiset kisat ovat toivottavasti heti lokakuussa kun Tupuna täyttää kisaamiseen vaaditun 10 kuukauden alaikärajan. Kaikki harjoittelu on sekä minusta että koirasta superhauskaa. Seuraaminen on ehdottomasti Tupunan bravuuri. Tästä syystä olen lyönyt kaikki näyttelysuunnitelmat Tupunan kanssa ainakin toistaiseksi jäihin, sillä näyttelykehässä sirkushevosen lailla ilmaa polkeva seuraamista tekevä beagle olisi ehkä hauska, mutta ei kovin toivottu ilmestys ja lähinnä rahan hukkaa. Ehditään me kauneuskisoja käydä Tupunankin kanssa myöhemminkin.
WP_20150913_17_51_05_Pro.jpg
Rally-tokossa yhdistyvät periaatteessa toko, koiratanssi ja agility. Erilaiset tehtävät on ilmaistu kyltein. Näitä tehtävistä koostuvat radat ovat alokasluokassa 10-15 kylttitehtävää sisältäviä ja vaativimmassa mestariluokassa rata sisältää 18-20 tehtävää. Radalla kylttitehtävät sijaitsevat muutaman metrin välein. Jokaisen tehtävän väliin jäävän matkan koira suorittaa seuraamista. Suorituksissa arvostetaan iloisuutta ja koiraa saa kehua koko suorituksen ajan. Kuulostaa hauskalta ja vähän haastavalta, eikös? 
Ja sitähän se onkin. Minulle itselleni on ollut ja on edelleen suurin ponnistus "oppia lukemaan" kylttejä, muistaa oikeat suorituspaikat ja erityisesti opetella kyltit ulkoa. Tämä on vielä vaiheessa, sillä niitä on paljon! Ja monet tehtävät muistuttavat toisiaan, joten suoritustilanteessa ei saa tehdä virheitä ja sekoittaa kylttejä mielessään keskenään. Pelkästään alokasluokassa erilaisia kylttejä on 29 kappaletta, avoimessaluokassa 14, voittajaluokassa 17 ja mestariluokassa 15. Jokaisessa luokassa käytetään aina myös alempien luokkien tehtäviä. Eli mestariluokassa kilpailevan täytyy muistaa ja osata suorittaa 77 erilaista tehtävää! Hyväksi ja toimivaksi konstiksi minulle kylttien opetteluun olen nyt todennut "Rally-toko, harrastajan opas"-kirjan, jossa kaikki tehtäväkyltit on kuvina kirjan lopussa. Kirja nenän alla marssin ympäri keittiötä ja suoritan kylttejä ilman koiraa. Tämä on selvästi helpottanut treeneissä suorituksiani, enkä joudu enää yhtä paljon pinnistelemään muistiani kylttien kohdalla, vaan saan silloin keskittyä nimenomaan Tupunaan ja yhteiseen suorittamiseen. 
WP_20150915_20_16_35_Pro.jpg
Näissä riittää muistettavaa...
WP_20150913_17_29_50_Pro.jpg
Tällä hetkellä harjoittelemme kovasti palkkauksen vähentämistä niin että lopulta pystyisimme suorittamaan kilpailupituisen radan pelkkien suullisten kehujen voimin, namien odottaessa suorituksen päättymistä. Melko hyvin tähän ollaan jo päästykin. Maahanmeno on Tupunasta selvästi kaikkein tylsin juttu ja sitä olen nyt yrittänyt saada vauhdikkaammaksi ja edelleen joudun antamaan tosi voimakkaan avun näyttämällä liikkeen kädellä maata kohti, mutta onneksi se on vielä alokasluokassa sallittua. Kaikkia vartaloapuja ja suullista kannustamista yritän vähentää taitojemme karttuessa. Rally-tokoa voin suositella lämpimästi niin beagleille kuin minkä tahansa rotuisen kanssa harrastamisesta kiinnostuneelle, se on hauskaa tekemistä yhdessä koiran kanssa ilman turhaa ryppyotsaisuutta :)
WP_20150913_17_25_50_Pro.jpg
Meidän ikioma treenikenttä

Avainsanat: rally-toko, Tupuna


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini