Lomailua

Keskiviikko 30.3.2016 klo 22.56 - Sanna

Hannun kanssa kävimme Englannissa viikon lomareissun maaliskuun puolivälissä. Loman ajankohta oli päätetty, kuinkas muuten, kuin koiranäyttelyn perusteella. Matkasimme siis Birminghamiin Brittein saarten suurimman vuotuisen koiranäyttelyn, Cruftsin, aikaan. Ensimmäisestä ja edellisestä Cruftsin matkastamme on kulunut kolme vuotta ja näin jälkikäteen todettuna tämä olikin ajallisesti sopiva väli näille kehänlaita vierailuille. Muutamassa vuodessa pari uutta koirasukupolvea on syntynyt ja niin kehässä oli  suurimmaksi osaksi eri koirat kun viime matkallamme. Lauantaina vietimme näyttelyssä shoppailupäivän. Edellisestä kerrasta tiesin, että myyntikojujen ja oheisohjelman seuraamiseen saa uppoamaan koko päivän helposti. Rahaa meni, vaikka mielestäni en mitään kovin ihmeitä löytänytkään, pari rotuaiheista juttua ja samanlaisia kaulapantoja, joita olin ostanut kolme vuotta sitten. Hound ryhmä arvosteltiin sunnuntaina. Seurattavaa riitti koko päiväksi, beagleja oli ilmoitettu 254 kappaletta ja rodun arvostelu kesti kahdeksan tuntia! 

IMG_8373.JPG

Heelwork to music ryhmäesitys oli mukavaa seurattavaa. Eri tasoisia koirakoita, mutta kaikilla tekeminen oli tosi iloista :)

IMG_8380.JPG

Houkutuksia riitti... ei vaan löytynyt beaglea tästä kojusta.

IMG_8384.JPG

Tässä yksi tottelevaisuuden mestaruuskisaan osallistuja. Kilpailijoiden looshit olivat täynnä onnentoivotus-kortteja tulevaan suoritukseen. Good luck!

IMG_8407.JPG

Nämä pannat, hihnat ja valjaat, joilla vastaantuleville koirakoille on helppo viestittää oman koiran sosiaalisuudesta ovat fiksu keksintö! Vihreä = ystävällinen, keltainen= hermostunut, oranssi = ei muita koiria

WP_20160312_15_07_53_Pro.jpg

Löytyi sieltä sentään jotain pientä kotiin tuomisiksi ;)

Näyttelyviikonlopun jälkeen vuokrasimme auton ja huristelimme Pohjois-Englantiin, Yorkshireen. Kiertelimme pari päivää rannikon eri kylissä Whitbyn seutuvilla. Väkisin pistin silmälle, että kaikkialla missä kuljimmekin näkyi paljon koiria. Brittiläisen asenneilmapiirin täytyy olla todella paljon koiramyönteisempi kuin suomalaisen ja se näkyi konkreettisesti esimerkiksi koirat sallivina kyltteinä vähän kaikkialla; esimerkiksi "Happy dogs welcome", "Muddy paws welcome" pubien, kahviloiden ja kauppojen ovilla. Jopa kirkon oven pielessä oli kyltti, jolla toivotettiin myös nelijalkaiset ystävät tervetulleiksi Herran huoneeseen. Siinä missä meillä täällä kieltojen luvatussa maassa koiria ei saa viedä juuri mihinkään ja erityisesti ranta ja tori tuntuvat olevan ehdottomasti kiellettyjä, valtavan suurta kateutta herätti koirien juoksuttaminen vapaana meren rannalla. Whitbyssa, Fileyssa ja Scarborough'ssa rantaviivaa on pitkästi ja ranta oli näissä jokaisessa koiranulkoiluttajien suuressa suosiossa. Rannan läheisyydessä sijaitsevissa kaupoissa oli erikseen myynnissä frisbeitä ja palloja koirien rantaleikkejä varten. Olimme Whitbyssa aamupäivällä ja koiranulkoiluttajia käveli kumisaappaissaan koko ajan rantaan lisää, huimapäisimmät koirat juoksivat aivan vesirajassa ja tyrskyissä kylmästä merivedestä piittaamatta. Pystyn kuvittelemaan kuinka valtavasti meidänkin koirat nauttisivat rantalenkeistä ja -leikeistä.

AdobePhotoshopExpress_097653ce37bd40a093a0d711ec838eee.jpg

Tervetuloa tänne!

AdobePhotoshopExpress_36e433c2db6f409dbda420834128a075.jpg

Ja tänne! Koirien kanssa liikkeellä lähes kaikki ulkoilijat.

WP_20160314_16_56_58_Pro.jpg

Nämä ne olisivat meidän sielunmaisemat...

AdobePhotoshopExpress_ddf676ea732a495b92af6c1a2d529327.jpg

Ravenscar auringon laskiessa

Näin pikaisella muutaman päivän otannalla erilaisia terrierejä näkyi runsaasti, katukuvan perusteella veikkaan westieiden ja jack russelien nauttivan erityisesti kansan suosiota, bordercollieita näkyi paljon, myös labradorinnoutajia ja spanieleita, ylenkaikkiaan laajakirjo etenkin brittiläisiä rotuja. Yksi lihava beaglekin bongattiin ruokakaupan edestä odottamasta omistajaansa. Kaikki Englannissa näkemämme koirat käyttäytyivät todella kauniisti, ne olivat kaupungilla hyvin huomaamattomia ja suhtautuivat muihin koiriin ja ihmisiin ystävällisen välinpitämättömästi. Pakollakin ajattelen sen johtuvan ehkä juuri siitä, että koirat saavat pennusta asti kulkea luontevasti omistajiensa mukana joka paikassa ja tottuvat siinä samalla vaikka mihin.

Loma oli meille hetken hengähdys pois koti- ja työjutuista ennen maatilan vuodenkierron kiireisimmän ajanjakson alkua. Englanti on aivan ihana maa ja olemme saaneet kokea siitä vasta pienen pintaraapaisun. Pohjois-Yorkshire ja rannikko on monin paikoin suorastaan henkeä salpaavan kaunis. Säät suosivat meitä vuodenaikaan nähden tällä kertaa, tosin sankka sumu hieman hankaloitti maisemien ihailua, mutta se taitaa kuulua asiaan. Auton vuokrausta voimme suositella muillekin lämpimästi, liikennekulttuuri on erittäin ystävällistä ja vasemmanpuoleiseen liikenteeseen tottuu nopeasti. Tulevista matkoista unelmoiden...

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Englanti, Crufts